Вкуси България със SlowTours.bg

Родолюбци с мисия: да възродят българските села

0

Наши родолюбци започнаха коледна кампания сред българите в чужбина, насочена към възраждането на българските села. Инициативата „Възроди своето село, дари компютърна зала на читалището!“ за кратко време набра такава скорост, че вече са оборудвани зали в 15 села, монтирани са 56 компютъра, дарени са 140 книги на селски библиотеки, проведени са и няколко онлайн обучения.

Имаме заявки от осем села, които са поискали да имат компютърни зали в читалищата си, каза финансистът Васил Кендов, който е сред основните инициатори на кампанията за възраждане на българските села. Всичко започва случайно покрай неговите деца, когато решава тази пролет да ги остави на село за ваканцията. Децата обаче отказват да заминат, защото в селото няма wifi.

Васил Кендов

Васил Кендов

„С мъка на сърце трябва да призная, че дигитализацията е част от нашето ежедневие и ще става все по-голяма част. По-добре да подготвим децата и поне да редуват тенис на маса с Minecraft. После малко разузнаване в изоставените къщи из селото и малко YouTube“, изрежда Кендов. E да, ама като няма wifi?

Васил Кендов забелязва, че по някое време децата му започват често да ходят в центъра на селото. Причината е, че там ловят безжичен интернет от близката кръчма. „А отсреща се извисява читалището, голямо и пусто, с отворени врати, през които минават само работниците, ремонтиращи покрива. Помислих си: „Това е мястото! Ако ги вкарам вътре ще е супер, пък после ще видим.“

Говори с библиотекарката и идеята й допада, като предлага компютърната зала да бъде в пенсионерския клуб. Кендов събира старите компютри от офисите на фирмата си в София, а момчетата от близкото сервизче за компютри се заемат да ги реновират безплатно.

„Писах във Фейсбук, че имам нужда от още два монитора и един компютър и получих съобщение от човек, че си сменят компютрите в момента – 47 монитора и 16 компютъра, предложи ни ги всички“.

От компютърния сервиз обещават, че ще помагат за инсталирането на техниката по селата, друг приятел на Кендов осигурява магазин, в който да се съхраняват машините. „И се почна. Едно село, второ село, трето село, към днешна дата сме направили зали в читалищата на 15 села“, разказва Васил Кендов. Сред тях са Борец, Величково, Лилково, Ръжево, Бойково, Малък Чардак, Кубратово, Найден Герово.

Деца село Величково
Децата от село Величково се радват на новата компютърна зала

Заради дарителската дейност и осчетоводяването й се налага той и съмишлениците му да регистрират фондация „Възраждане на българските села“, наречена на Фейсбук групата, където организират дейността си. Правят и сайт, в който подробно е описано всичко за дарителската кампания.

В нея се включват много българи от чужбина – компютри са пратени от Швейцария, средства пристигат от българи в Германия и Великобритания,  помагат и български фирми. Само до края на ноември дарителите са около 50. След оборудването на залите по селата се появяват нови проблеми – например липсата на отопление. Затова започва събиране на средства и за климатици.

Помагат и хора, които не разполагат със средства, но предлагат да участват с дарения на книги и с доброволен труд. В кампанията се включва и Дамян Дамянов, който спонсорира безплатен достъп на селските читалища до образователния сайт Уча се. Сайтът предлага над 13 000 видеоуроци и тестове, съобразени с официалната училищна програма.

„Дариха ни достъпи за всяка зала, която направим. Оказа се, че местните училища само това са чакали – чудели се как да накарат децата да влязат в библиотеките. Сега вече ги водят два пъти седмично в библиотеката, вместо на занималня. Карат си там уроците по „Компютри и технологии” и се подготвят“, разказва Кендов.

Възрастните хора по селата също проявяват желание да работят на компютър. С помощта на доброволци  започват да се правят курсове по компютърна грамотност и за тях.

„А всичко това ни амбицира. Разработихме онлайн обучения по компютърна грамотност, готвим такива и по видеообработка за децата, предвидили сме специални курсове за библиотекарите… Изобщо мечтаем си за едно по-приветливо и уредено българско село, в което хората обичат за се завръщат.

Възраждане на селата

Част от доброволците в кампанията за възраждане на българските села

Така започнахме и кампанията „Възроди своето село“. Насочихме я към българите в чужбина, поне към тази част от тях, която има топли спомени от ваканциите на село. Поставихме си за задача да поддържаме духа на тези местенца.

Ще им помогнем да си направят интернет сайт, да споделят информацията за всичко интересно, което се случва, да припознаят отново читалището като пазител на спомена и носител на новото. И за спорт сме помислили, и за туризъм, но повече от всичко имаме нужда от желание – желание да се запази и обнови“, споделя Васил Кендов.

Основното му притеснение обаче е, че не успяват да откликнат бързо на всички заявки от селата за съживяване на читалищата и оборудване на компютърни зали. „Доброволци сме и не смогваме, а не искаме да има сърдити и разочаровани“, казва той. Затова добре дошли да се включат в инициативата са още доброволци – две ръце и още две никога не са излишни.

Споделете.

Коментирайте

Close