Pictor

Африканска чума при диви свине засечена в област Добрич

0

Инфекция с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) е засечена при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Със заповед на директора на агенцията д-р Дамян Илиев са създадени ограничителни зони, а надзорът при дивите и сред популацията домашни свине е засилен.

Това е трети случай на потвърдена Африканска чума по свинете у нас. Първото огнище бе засечено в края на август при домашни прасета в провадийското село Тутраканци. 23 прасета в селото бяха евтаназирани и загробени. Около огнището бе обявена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Тутраканци и Бозвелиско в община Провадия, област Варна. Преди седмица край Кайнарджа в област Силистра бе намерено мъртво диво прасе до телената ограда с Румъния. Лабораторните проби потвърдиха, че животното е било заразено с Африканска чума по свинете.

Към момента в Европейския съюз Африканска чума по свинете е констатирана в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Унгария, Латвия и Румъния. В северната ни съседка до момента са засечени над 1020 огнища на АЧС в различни райони на страната. Заразата там продължава да се разпространява и само за две седмици броят на огнищата на болестта се е увеличил с над 40, съобщава Mediafax.ro.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине у нас. Ще се взимат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. Днес се провежда заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич, на която ще бъдат обсъдени мерките за контрол, предотвратяване на разпространението и организацията по изпълнението им. От БАБХ напомнят, че биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване от навлизане на болестта. Прасетата в стопанства тип “заден двор” трябва да се отглеждат затворени, без да имат контакт с диви прасета.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close