Pictor

Втори случай на Африканска чума по свинете у нас засечен в Силистренско

0

Втори случай на заболяването Африканска чума по свинете е констатиран в България, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Край Кайнарджа в област Силистра е намерено мъртво диво прасе до телената ограда с Румъния. Животното се е оплело при опит да премине на територията на България, уточняват от БАБХ. Взетите проби потвърждават вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

Заразеното прасе е унищожено и загробено, а мястото е дезинфектирано. Започват постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине, ще се вземат проби от всички умрели или с клинични признаци диви и домашни свине. Предвиждат се стриктни мерки за биосигурност, за да не се допусне прехвърляне на заразата между дивите прасета и свинете, отглеждани индустриално и по селата.

Част от огнищата на Африканска чума по свинете в съседна Румъния са в непосредствена близост до мястото, където е намерено заразеното прасе у нас. До момента в Румъния за засечени 1021 огнища на АЧС в различни райони на страната. Заразата там продължава да се разпространява – само за две седмици броят на огнищата на болестта се е увеличил с над 40, съобщава Mediafax.ro.

Първият случай на Африканска чума по свинете у нас бе засечен в края на август при домашни прасета в провадийското село Тутраканци. 23 прасета в селото бяха евтаназирани и загробени. Около огнището бе обявена 3-километрова предпазна зона, в която влизат селата Тутраканци и Бозвелиско в община Провадия, област Варна.

Заради новия случай на АЧС у нас предстои допълнително разширяване на епизоотологичното проучване. Мястото ще бъде посетено от експерти от Централното управление на БАБХ. Утре, 24 октомври, ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на което ще се обсъдят мерките и действията на различните служби в областта.

Към момента в Европейския съюз Африканска чума по свинете е констатирана в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария и Латвия.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close