Вкуси България със SlowTours.bg

Наредба 5 подлага на финансов и административен натиск биопроизводителите

0

Новата Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично земеделие поставя под допълнителен финансов и административен натиск биопроизводителите. Около това мнение се обединиха участниците в международната конференция „Биологичното земеделие в България отново на кръстопът“, организирана от МЗХГ, Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ в Пловдивския панаир.

Единият спорен текст в Наредба 5 задължава всички контролиращи лица да изпращат проби за анализ от всички парцели, животни, пчелини и аквакултури, които са преминали преходен период. Биологичен сертификат се издава само при липса на неразрешени вещества. Другият текст задължава контролиращото лице при наличие на неразрешени вещества да отнеме сертификата за цялото стопанство, което не може да търгува с биологични продукти за минимум 6 месеца.

Биопроизводители Наредба 5
Искаме да произвеждаме, а не да минем в сивия сектор, каза Албена Симеонова от БАБ

Няма други държави в ЕС, които да прилагат такива мерки, коментира председателят на БАБ Албена Симеонова. Най-напред се прави разследване откъде е дошло замърсяването, виновен ли е операторът, предприел ли е всички мерки за предотвратяване на случайно замърсяване. Текстовете в наредбата поставят българските биопроизводители в изключително неравностойно положение спрямо всички останали в ЕС. „Искаме да произвеждаме, а не да преминем към конфенционално земеделие или в сивия сектор“, изтъкна Симеонова.

Някои текстове, които регламентират работата на биопроизводителите, си противоречат и създават пълен абсурд, каза доц. д-р Анна Карова от фирмата за контрол на биооператорите „Кю Сертификейшън“. Наредбата предвижда пробите да се взимат по време на вегетация, когато рискът от несъответствия е по-голям.

При положителни проби за непозволени вещества се прилага мярка 5.4, тя препраща към чл. 18 т. 2, която се отнася до удължаване на преходния период, но всъщност мярката изисква стартиране на нов преходен период от датата на установяване на нарушението, а не удължаване на преходния период, което става по друга процедура, обясни доц. Карова.

Чл. 18 т. 2 изисква ново вземане на проби, но почвени, иска се и становище от Селскостопанска академия. Контролиращите лица не са в състояние да изпълнят разпоредбите, защото те си противоречат, изтъкна доц. Карова и допълни, че се създава още по-голяма административна и финансова тежест за оператора и контролиращите лица, без това да води до ефективност. Има огромен риск от още по-голям отлив на биопроизводители, каза доц. Карова.

27 пъти са се увеличили биологично сертифицираните площи в периода 2006-2016 г., но през 2017 г. броят на биопроизводителите е спаднал с 500. През 2015 г. те са били 6173, през 2016 г. – 7262, през 2017 г. – 6822, а през 2018 г. – над 6264, съобщи Михаил Карабельов от дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в МЗХГ. От БАБ са изпратили писмо до аграрното министерство, до премиера Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие в ЕК и до Европейския парламент с апел за преразглеждане на Наредба 5.

Споделете.

Коментирайте

Close