Вкуси България със SlowTours.bg

Очертаването ще става в границите на имотите по правно основание

0

От тази година земеделските стопани ще очертават в границите на имотите, за които имат правно основание, съобщи по време на информационна среща на МЗХ в Стара Загора Свилен Костов, съветник на земеделския министър. Правното основание ще се търси не само на площ, но и по имоти, подчерта той. В рамките на един имот може да се очертае само допустимата част. Може да имате правно основание за 1000 дка, но да заявите само 800 дка, каза Свилен Костов.

Там, където не са направени споразумения между ползвателите, ще се чертае в реални граници, изтъкна Костов. Без споразумения, обработваните площи няма да може да се заявят. Заявката ще става в реални граници там, където има сключени договори. В землищата, където има започнати и недовършени споразумения, до 15 февруари е срокът за тяхното завършване.

От 195 землища в Старозагорско, в 184 има споразумения. За останалите има възможност да издадем заповед, ако ползвателите на земята се споразумеят, каза началникът на Областната дирекция по земеделие в Стара Загора Елка Бонева. Служебните споразумения не са решение на проблема, подчерта Свилен Костов. Където няма споразумения между ползвателите, няма да има служебно разпределение, тъй като то може да бъде атакувано в съда и да доведе до още проблеми, допълни той. По думите му, по-добре е стопаните да постигнат доброволни споразумения, като те трябва да бъдат за минимум 2/3 от земята. Например при деклариране на 1000 дка и желание за споразумение, заповед може д  се издаде и за 2/3 от площта, т.е. около 670 дка да бъдат включени в споразумението.  Тези, които не искат да го подпишат, ще очертават земята в реални граници.

В момента е актуален допустимият слой от 2015 г. Сега МЗХ разглежда възраженията на стопаните и до края на февруари ще бъде пуснат окончателният слой, по който ще става кандидатстването за субсидии през 2016 г.

Агроекология, СЕПП, Свилен Костов

Агроекология, СЕПП, Свилен Костов, субсидии, агроекология

Санкцията за поддекларирани площи по СЕПП е 3%. Има и допълнителни калкулации, в случай, че се отразяват на зелените плащания. Ако ви хванат, че три години не заявявате всички площи, плащанията може да бъдат орязани и на 100%, предупреди Свилен Костов.

Другата промяна по отношение на директните плащания е в срока за деклариране на правно основание. За Кампания 2016 той е 15 февруари. Това, което е регистрирано, ще може да се подава в системата ИСАК от 1 март, с изключение на разрешителните за паша, общински и държавни пасища. Проверка какво има регистрирано се прави в земеделските служби, които правят справка или предоставят файлове с регистрирани правни основания. Ако намерите разлики, до 15 февруари всички грешки трябва да бъдат изчистени. След това информацията отива в ИСАК.

Промени в схемите и мерките за подпомагане няма, с изключение на схемите и мерките за пчели. За тях ще има отделна кампания.

До края на месеца ще има одобрение по заявените проекти по мярка 10 „Агроекология и климат“ по подмерките за контрол на ерозията, редки местни породи, редки сортове, специализиран слой площи с висока природна стойност. Изключение прави подмярката за гъските. Плащания по агроекология и биологично земеделие се очакват до края на април, но това не е съвсем сигурно, предупреди Костов.

 

 

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close