Kinto

Продават ни краве масло с мас и отпадъчни мазнини

7

Производители влагат в кравето масло мас и палмово масло, показват тестове

Производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация „Активни потребители“, което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки краве масло.

В рамките изследването, продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък. При осъществяването на теста, който се е провел в две независими лаборатории, са били приложени изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard for butter (278e).

Изследвани са следните търговските марки: полско масло “Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес “Хранинвест”, Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло “Хранинвест”, Alpenbutter “Meggle”, Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

Три са основните нарушения, установени от „Активни потребители“. Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при пет от изследваните проби. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Само в една (Масло смес “Хранинвест”) от тези пет проби наличието на немлечна мазнина е посочено на етикета, но пък измереното количество (50%) значително надвишава декларираното (30%). В останалите четири случая, това нарушение варира между 10 и 50% (Fine Food, “Хранинвест”, Kitchen Butter), а при марката Miltex достига шокиращите 75%.

Има съмнения и за влагане на хидрогенирани отпадъчни мазнини в кравето масло

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

Test maslo

„Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като ”имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на регулаторните изисквания и измама на потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да бъдат опасни за здравето на хората“, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Активни потребители.

Много от производителите влагат повече вода от обявеното в кравето масло

При пет от пробите беше установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета. Съгласно изискванията на Регламент 273 на ЕС и Codex standard, макар и препоръчителни, в него трябва да има не повече от 16% вода и не по-малко от 82% мазнини.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите (Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис, MILTEX) е установено по-ниско съдържание на мазнини спрямо декларираните. Но докато при марките “Хранинвест” и Miltex разминаването е до 2%, при останалите три (Fine Food, Kitchen Butter и Филипополис) то е с цели 10-11%.

По отношение на водното съдържание отново се установяват пет случая на завишено количество вода спрямо обозначеното и те са същите – Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис и Miltex. Очевидно намаленото съдържание на мазнини се компенсира с увеличеното съдържание на вода в продуктите. Шестата подчертана марка в таблицата е на Horeca, където няма разминаване с обявеното, тъй като не е обявено водно съдържание, но пък измерената стойност е по-висока от заложеното в цитираните по-горе регламент и стандарт.

Българската агенция по безопасност на храните се заема с нередовното краве масло

По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо. При пет от марките водното съдържание изобщо не е било посочено на етикета – Alpenbutter “Meggle”, Deutsche Markenbutter, Полско масло “Mlekovita”, Horeca и Верея.

Асоциация „Активни потребители“ е изпратила сигнала в Българската агенция по безопасност на храните. Оттам са започнали проверка. От всички нередовни продукти, посочени в сигнала, ще бъдат взети проби по официален контрол, които ще бъдат изследвани в Националния референтен център по безопасност на храните към БАБХ. След получаване на резултатите от официалните лабораторни изследвания, ще бъдат предприети необходимите административни мерки.

Споделете.

7 коментара

 1. Георги Иванов on

  Е покажете резултатите от изследванията .. така са само празни приказки за нормалния човек

 2. VESKA SLAVOVA on

  Да, посочете конкретните производители- нарушители! Щом ще е защита на потребителя, как ни защитавате, като не ни казвате кое е вредно? А иначе аз ползвам масло „Президент“, като се надявам, че щом е толкова скъпо не е боклук.

  • Екатерина Терзиева on

   Публикували сме всички налични резултати от изследването.

Коментирайте

Close