Вкуси България със SlowTours.bg

Оцелели от взривовете в Горни Лом превърнаха хлебарница в цех за сладко и сиропи

3

Две приятелки от монтанското село Превала превърнаха изоставената местна хлебарница в спретнато предприятие за домашни сладка, конфитюри, мармалади, сиропи и сушени билки по бабини рецепти. Мая Ангелова и Мариана Тодорова сами берат дивите плодове и лечебни растения и детайлно познават здравословните свойства на всяко едно растение. Обработката става в селската фурна, от която преди години излизали дъхави хлябове за над 3000 души. Сега в селото живеят едва 500 местни, като повечето от тях в работоспособна възраст работят в завод “Миджур” в Горни Лом. Бяхме на смяна там по време на взривовете и едва излязохме, разказват жените.

“Трябваше да изчакаме, защото вътре в мината имаше останали хора. Накрая тръгнахме, автобусите с колегите заминаха, но нашият отказа да запали. Видях как към нас идва огромна стена от огън, камъни и пепел и добре, че като ни застигна ни изхвърли в страни – инак нямаше да оживеем”, спомня си Мая Ангелова.

До преди няколко години тя и Мариана нямали ни най-малка идея, че днес ще се занимават с конфитюри и билки. През 2009 г. от местната инициативна група ги повикали да вземат участие в първото изложение за домашна храна на празника на Гушовския манастир край Чипровци. Нещата се получиха и сладката много се търсеха – учудихме се, защото ги правехме в бурканчета, на които още стояха етикетите от лютеница, но въпреки това интересът беше голям, разказват жените. Започват да ходят на изложения, заминават за био експо в столицата, посещават редовно и фермерски пазари, на които Мая и Мариана се запознават и си допадат.

Синевка

Много от сладката и конфитюрите имат лечебни свойства

Така решават заедно да опитат и да направят малък цех за производство на домашни сладка. Избират сградата на бившата фурна и правят цеха с кредит, с пари по проект и лични средства. Оборудват го с нови печки на дърва, защото “домашното сладко се прави така”, казва Мая. Едната печка е с водна риза и е “вързана” към 200-литров бойлер, за да се оползотворява топлината. И какво друго ти трябва – две тави, бъркалки и две ръце – каквото ти е нужно и у дома, казват жените. Цехът им е наречен “Синевка” и отваря през юни тази година.

Двете жени правят сладка, мармалади, конфитюри и сиропи от плодове и билки, които растат около селото. Събираме малини, шипки, диви дюли, череши, круши, сливи от местния сорт трагунка, боровинки, бъз, бъзак – берем си ги сами, с помошта на семействата – мъже, свекърви и свекъри, деца. Билките – мащерка, липа, риган, се събират от гората край селото и се пакетират. Жените варят сладката в тави, както едно време. Специалистът по боровинките е Мая, която започва да обменя рецепти с други майсторки. Напролет от цвета на белия бъз правят сироп, който много помага за бронхит и кашлица. От глухарчето приготвят “мед” – събират се цветовете, киснат се 4 часа във вода, течността се прецежда, вари се и се сгъстява със захар. Пие се сутрин и вечер по 1 чаена лъжичка за засилване на имунната система, казва Мариана. Сладкото от малини сваля температурата, като с лечебна цел трябва да се приема по една чаена лъжичка. Червените боровинки прочистват уринарния тракт, а сиропът от бъзак подсилва мощно имунитета.

Синевка

Жените от “Синевка” сами берат и сушат билките

При него има тънкост, обяснява Мариана – плодчетата се берат наесен, когато са съвсем черни, защото е опасно ако сред тях попадне зелено плодче – съдържа токсини. Затова майсторката препоръчва сиропът да се стерилизира. По бабина рецепта двете приятелки правят и сироп от дренки, който помага за разхлабен стомах. А сега през студените месеци жените ще варят мармалад от шипки. Плодчетата им могат да се съхранят свежи за по-дълго време, затова се занимаваме с тях през зимата, а през топлите месеци правим сладка и конфитюри от сезонните плодове, казват Мая и Мариана.

Цехът на двете е с капацитет 13 000 бурканчета годишно, а през тази първа година успели да направят 3000 бройки. Вече не използват стари бурканчета от лютеница, а купуват нови от завода в Плевен, с чисто нови капачки. Продукцията реализират директно от цеха, но и на фермерски пазари и в магазинчета за домашни храни в София. Стигали сме и до фестивали на домашната храна в Тополовград и като ни питат защо чак там отиваме, казваме едно: “За да рекламираме българското”.

Споделете.

3 коментара

  1. СНЕЖАНКА ЖЕЛЯЗКОВА on

    БРАВО НА ВАС, СЕГА ВСЕКИ ТЪРСИ ДОМАШНА ПРОДУКЦИЯ, ДАНО ПОТРЪГНЕ!ЩЕ ПРОДАВАТЕ ЛИ ПО ИНТЕРНЕТ?

  2. Ана Иванова on

    Браво на момичетата! Аз също работя в този бранш – от години преработвам плодове и зеленчуци от собствените градини и диворастящи видове. Моите производни се предлагат в хранителен кооператив и ходя, макар и рядко, на панаири. Нямам си дружка и съжалявам за което. Предлагам и в интернет-платформа.

  3. Maq Angelova on

    Здравейте,да приемаме поръчки . Може да ни намерите на нашата страничка във фейсбук Синевка,както и на страничката храна от балкана , там може да намерите и продуктите и на другите наши колеги ..

Коментирайте

Close