Дизайнери превърнаха стопанство на 200 г. в биоферма с ресторант

0

Маркус Еерола и съпругата му Мина Саки-Еерола развиват биоферма с ресторант и магазин с органични продукти. Семейно 200-годишно стопанство във финландското село Палопуро те успяват да превърнат в модерен комплекс, често посещаван за почивка, дегустации и тиймбилдинги, тъй като се намира едва на 50 км от столицата Хелзинки.
Knehtila-farm
Маркус основно управлява селскостопанския бизнес, докато Мина се грижи за кафенето, за посрещането на клиенти и за магазина. И двамата са завършили специалността “Изкуство” – Маркус е дизайнер на стъкло, а Мина създава платове и принтове върху тях.

Историята на ферма “Knehtilä” е на повече от 200 години. Тя идва в семейството на Маркус Еерола през 1796 година. В средата на имота им се намира най-старата железопътна линия на Финландия, отворена за движение през 1862 година. Старият хамбар днес е превърнат в многофункционалното заведение с кафене, ресторант, място за срещи. Построен е през 1933 г., след като предишната по-стара плевня била поразена от мълния и изгоряла.
Knehtila-farm
До 1986 г. в стопанството е отглеждан и добитък, но оттогава насам ферма “Knehtilä” се съсредоточава само върху производството на плодове и зеленчуци. Сегашното имение е построено през 1935 година. Маркус и Мина са осмото поколение, което живее във фермата.

През 2014 г. реставрацията на плевнята е завършена след основен ремонт, а откритото ново пространство е специално проектирано и оборудвано за срещи и празненства.

Направено е и кафене с добре пригодена кухня. Магазинът е съществувал и преди, но с много по-малки размери. Сега в него се предлагат не само биопродукти, но и занаятчийски изделия на различни финландски дизайнери и занаятчии, повечето от които направени от рециклирани суровини.

Полетата на “Knehtilä” се стопанисват по биологични методи от 2010 г. насам. Те заемат общо 3400 декара. В момента реколтата е предимно зимна и пролетна пшеница, овес, ечемик, грах и елда. През цялото време Еерола отглеждат растителност, която служи за зелено наторяване на почвата.

За опазване на почвата по всички канавки и поточета са изградени защитни зони, които предотвратяват замърсяването. Биологичното земеделие подпомага функциите на биоресторанта, тъй като много от продуктите, използвани в кухнята, идват от собствените полета. Това, което не достига, се набавя от съседни биостопанства. Клиентите силно ценят факта, че менютата се основават на органични продукти без химически торове и пестициди.

Заради своите “зелени” усилия Маркус и Мина Саки получиха наградата “Фермер на годината за Балтийско море” на световната природозащитна организация WWF. Призът е за техните прецизни и иновативни техники, с които почвата се опазва в добро състояние и оптимална структура, а хранителните вещества не се оттичат в околните водоеми. Наградата е създадена преди 8 години от WWF, за отличи земеделските стопани, които предприемат активни стъпки за намаляване на оттока на хранителни вещества в Балтийско море.

Маркус Еерола и Мина Саки-Еерола работят в тази посока от 90-те години на миналия век. Те се интересуват от устойчиво отглеждане на плодове и зеленчуци и развитие на селското стопанство в Балтийско море.
Методите им за прецизно земеделие включват съвременни технологии за анализ на почвите и адаптиране на оборудването. Всичко това води до оптимални добиви и повишена икономическа възвръщаемост за тяхната биоферма.

Публикацията е осъществена в рамките на пътуване за журналисти от ЕС, организирано от ENAJ – Финландия

Споделете.

Коментирайте

Close