InVigor_Promo

Ще стигне ли марката “Черноморска кухня” славата на средиземноморската?

0

Какво изниква в съзнанието ни, когато чуем израза “Черноморска кухня”? Пържена цаца, сафрид и попчета, тройка кебапчета, гювече и шкембе чорба рано сутрин? Всичко онова, което е далеч от идеята за кулинарно гурме.

Същият проблем имат държави като Турция и Русия, където за пръв път той е формулиран преди 11 г. от Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите на Русия (ФРиО). Затова, след като Сочи е обявен за столица на зимните олимпийски игри, те решават брандът “Черноморска кухня” да се популяризира със съвместните усилия на България, Русия и Турция.

Вино

Елитни регионални вина от местни сортове ще бъдат включени в бранда “Черноморска кухня”

С тази задача от българска страна се заемат група експерти от туристическия и ресторантьорския бранш. С решение на президиума на ФРиО за ръководител на проекта “Черноморска кухня” в България е определен Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, а централата е в Поморие. Целта е до 2025 г. черноморската кухня да влезе в топ 15 на най-популярните кулинарни брандове в света.

Желязко Атанасов

Желязко Атанасов

“По земите край Черно море са идвали и си отивали много народи – гръцките колонизатори, римляните, по-късно османската и руската империи, Австро-Унгария, дори републиките Генуа и Венеция.

Всяка от тези цивилизации е оставила свой отпечатък върху кухнята на местното население”, казва известният ресторантьор Игор Бухаров, президент на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите на Русия. Но кухнята има и много общи черти, коментира Бухаров пред БНТ.

“Когато започнахме да проучваме този въпрос, открихме близо 170 ястия по крайбрежието, практически еднакво приготвени и даже с почти еднакви имена.

Това ни даде основание да смятаме, че можем да създадем такъв бранд”, изтъква Бухаров по време на срещата на министрите на туризма от Черноморското икономическо сътрудничество във Варна.

“Изследването на най-добрите световни кулинарни класации, проведено в периода 2014-2017 г., показа, че нито една от страните по Черноморското крайбрежие не влиза в топ 50 на гурме ястията. Изразът “Черноморска кухня” не извиква конкретни асоциации в съзнанието на българските, руските и турските потребители”, констатира Владимир Баканов, вицепрезидент на ФРиО и ръководител на Програмата за развитие и популяризация на черноморската кухня от руска страна.

Той бе лектор в Петия черноморски винен форум във Варна, който се проведе в края на юни под патронажа на Международната организация на винопроизводителите (OIV) и бе подкрепен от Министерството на селското стопанство на Русия, от Община Варна и от Съюза на енолозите в България. Участие взеха компании от над 12 държави.

Владимир Баканов

Владимир Баканов

Благодарение на историческите връзки, които имаме, целта ни е до 2020 г. “Черноморска кухня” да се открои като отделна категория световни ястия с ясна структура и елементи”, посочи Баканов.

По-далечната цел е до 2025 г. да стане разпознаваема за потребителите, подобно на средиземноморската кухня, и да влезе в топ 15 на най-разпознаваемите и предпочитани кухни в света.

До момента са подбрани около 150 продукта, които ще бъдат селектирани до 50 след дегустация в Турция в края на октомври. Това са традиционни за Черноморския регион риби, меса, хляб, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки. Предвижда се брандът да обхване 25 регионални продукта с географски означения, десетина специфични съставки и подправки, типични за региона вина, сред които и от местни сортове грозде, съчетани с подходящи ястия.

Български сирена с трюфели

Български сирена с трюфели, представени на Винения форум във Варна

Налагането на марката “Черноморска кухня” ще даде силен тласък в развитието на туризма в страните от Черноморския басейн с акцент върху гастрономическия туризъм, коментира пред Агроновините ръководителят на проекта за България Желязко Атанасов.

Другите български професионалисти, ангажирани с популяризирането на типичните за Черноморския басейн храни и напитки, са Георги Тръпков – зам.-председател на БУПСПА и председател на сдружението на хотелиерите в Поморие, и Желязко Каракашев, ресторантьор и хотелиер.

Родните експерти смятат, че налагането на черноморската кухня като световна марка за гурме ще привлече по-различен клас туристи в контекста на динамично развиващия се световен туристически пазар.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close