В "Напоителни системи" протестират за заплати (ВИДЕО)

0

Работниците от “Напоителни системи” излизат на протест за неизплатени заплати

Няколкостотин работници и служители от “Напоителни системи” излязоха на протест пред земеделското министерство в столицата, за да настояват за изплащане на дължимите им за месец август заплати. С викове “Искаме парите си” и плакати “По-добре пари за превенция, отколкото пари за последици” и “Искаме финансиране за безопасността на язовири, дъги и корекции на реки”, демонстрантите настояха до края на седмицата да им бъдат изплатени полагащите се заплати, в противен случай заплашиха, че ще започнат стачка.

В “Напоителни системи” работят 1886 души, които още чакат заплатите си за август. “Ако не си получим парите, ще започнем да бием и да чупим, не може да се полага труд и той да не се плаща”, заяви пред демонстрантите лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев.

Синдикатите искат агроминистерството да изплати дължимите 16 млн. лв.

Синдикалните организации към “Напоителни системи” КНСБ и КТ “Подкрепа” настояха ааграрното министерство да изплати на дружеството дължимите от 2011, 2012 и 2013 г. над 16 млн. лева за извършените дейности по обектите, за разходите по охраната на язовирите и поетите от фирмата задължения на “Хидромелиорации – Севлиево” ЕАД.

Друго искане е в закона за държавния бюджет за 2014 г. да бъдат заложени 13 млн. лв. за дейността по защита от вредното въздействие на водите.

Земеделският министър Димитър Греков се срещна с протестиращите и ги увери, че до 10 дни ще се намери начин за изплащане на забавените заплати.

“Напоителни системи” трупа дългове от 2011 г.

„Проблемите за дружеството започват през октомври месец 2011 г., когато е приета промяна на Закона за водите, чрез която е отнето правото на държавата да финансира „Напоителни системи”. След тази поправка започва трупане на дългове и теглене на кредити, в резултат на което дружеството задлъжнява с общо 22,5 млн. лева и банковите му сметки са запорирани”, обясни министър Греков.

“Освен това са взимани и погрешни решения в ущърб на „Напоителни системи”. Едно от тях е, че за вадене на поливни съоръжения са изразходвани  4,2 млн. лева, а  при предаването им за скрап са получени 2 млн. лв., което е загуба от 2 млн.”, изчисли министърът.

Междувременно изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев и членовете на директорския борд Георги Харизанов и Радослав Чейгарски, бяха арестувани. Причината за задържането им е решението да се бракуват 100 хил. тона скрап от черни и цветни метали, които били части от напоителни съоръжения в цялата страна.

Продажбата е трябвало да стане чрез Софийската стокова борса, а сделката да се сключи на най-високата предложена цена. Въпреки това, Ганчев сключил договор за поръчка с борсов посредник.

Снимка: БГНЕС, видео: Нова тв

Споделете.

Коментирайте

Close