Вкуси България със SlowTours.bg

Пчелите – едно от най-използваните биологични оръжия във войните

0

Биологичните оръжия или използването на насекоми за нападане на врага, са използвани още в древността. Прилагането им достига сериозни размери през ХХ век и успява да придобие чудовищна слава.

Едно от най-използваните ентомологични оръжия са пчелите. Използвани са от римляните и други народи вместо бомби. През 1289 г. в Гусинг, Унгария, австрийска инвазия, водена от херцог Алберт, е била отблъсната с вряла вода, огън и пчели. През 1513 г. при управлението на Еманюел Щастливият, крал на Португалия, генерал Баруига е прогонен от маврите с помощта на пчелни кошери, хвърляни от цитаделата.

В битката през XVIII век при Алба Граекса, жителите на града правят укрепления от пчелни кошери и по този начин възпрепятстват турците да влязат в града. Пчелите дори са използвани във военноморска битка в Средиземно море и благодарение на тях екипажът на малък кораб успява да се спаси от пиратите. По време на втората итало-етиопска война (1935-1936 г.) етиопските партизани успяват да отвърнат на атаката на италианските танкове. Изоставен пчелен кошер в резервоара на бойната машина принуждава екипажа да се евакуира.

Оръжия с пчели са използвани и от други народи – например нигерийците слагали пчелите в дървени тръби и след това буквално ги издухвали в лицето на врага. В средновековните замъци на Англия, Шотландия и Уелс често били настанявани пчелни семейства. В мирно време пчелите събирали мед, но в случай на обсада на замък те атакували нападателите, за да защитят дома си.

След като учените откриват, че пчелите имат отлично обоняние, специални пчелни отряди са използвани за откриване на наркотици и забравени военни мини. Така пчели са използвани в Хърватия за откриване на мини след юговойните.

Колорадският бръмбар също е използван като оръжие, макар че не и за директна атака, посочва Popmech.ru. Вредителите са пускани с цел унищожаване на реколтата на вражески народи, а експерименти с тях са провеждани в нацистка Германия.

Други насекоми, използвани във война, са “гранатите” от скорпиони, до които прибягва римският император Септимий Север. В поход към Месопотамия той е принуден да спре пред крепостта Хатра. Воините му започват да събират отровните скорпиони и да ги пвърлят в крепостта. Това чисто психологически въздейства на жителите на хатра и крепостта се предава.

По време на Втората световна война Япония използва заразени с чума бълхи, като ги разпръсква с помощта на специални бомби над китайска територия. По този начин избухват епидемии, в които загиват около 500 хиляди души.  Япония използва и мухи, пренасящи холера, но тъй като те не са така ефективни, както бълхите, са оставени за резерва.

Нацистка Германия разработва като ентомологично оръжие маларийните комари и ги тества в концентрационни лагери. Публичност на тези изпитания е дадена едва през 2013 г. в публикация на списание Endeavor.

Споделете.

Коментирайте

Close