Caryx

Пека Песонен, „Копа-Коджека“: Фермерите в ЕС страдат от вноса

0

 

– Г-н Песонен, вносът от трети страни притиска европейските фермери и ги поставя в неравностойно положение на пазара. Каква е позицията на вашата организация?

Какво стои зад споразуменията за свободна търговия между ЕС и трети страни? Европейската комисия продължава да твърди, че вносът трябва да е съобразен с международно утвърдените стандарти, например за ниво на отпадъци, ефект и взаимодействие с околната среда, за проследяемост на хранителната верига.

Вносът трябва да е съобразен с международно утвърдените стандарти

В Европейския съюз говедата, например, трябва да бъдат проследявани от раждането до кланицата. 7 дни след раждане те трябва да имат ушни марки, за да могат да бъдат проследени до кланицата. Ако прекъснеш тази линия и нямаш документация, това поражда проблем. Животното трябва да бъде премахнато от хранителната верига и не може да се използва за консумация от хора. Фермерите в ЕС трябва да спазват регламентите буква по буква и ако не го правят, имат сериозни проблеми.

Това, което не е задължително за бразилския фермер, може да вкара европейския в затвора

Трудностите за нас се появяват, ако внасяме телешкото от трети страни. Хиляди глави животни не са с местен произход и могат да бъдат смятани за потенциално застрашаващи общественото здраве на гражданите на ЕС. Европейската комисия знае това. Също така знае, че е имало проблеми с вносители. Помните случая, когато имаше хиляди животни от Бразилия, които страдаха от затлъстяване.

Дори да се окаже, че това месо не е опасно за човешкото здраве, европейският фермер, фермерът в България, не може да си позволи да го пласира на пазара, защото трябва да спазва стриктните правила на ЕС. Наруши ли правилата, ще се окаже, че застрашава общественото здраве и може да влезе в затвора. А за  фермерите в Бразилия това може да е съвсем легално, дори да се приеме като мярка, насърчаваща износа. Сега кажете на българския фермер, че трябва да се конкурира с бразилския фермер и неговия продукт. Реакцията му е ясна, той ще бъде фрустриран: защо трябва да следва правила, които бразилският фермер не спазва?

Европейските фермери често не са третирани справедливо в сравнение с производители от трети страни

Въпросът тук е: биват ли европейските, българските фермери третирани справедливо в сравнение с производители от трети страни? В някои случаи те не са.

– Български пчелари сигнализират, че медът, внасян в ЕС от Украйна и Китай е дъмпингов, а често пъти и с лошо качество.

Знаем за вносен мед, който е бил фалшифициран, смесен с царевичен сироп и други подсладители и, разбира се, ние не приемаме това. Да, на европейския пазар има дефицит на мед и се налага да внасяме, но това третира по несправедлив начин нашите европейски производители на мед, които се опитват стриктно да спазват изискванията на ЕС към пчеларите.

– Каква е позицията на „Копа-Коджека“ по отношение на двойните хранителни стандарти на пазарите в Източна и Западна Европа?

Ние взимаме под внимание скорошните дискусии за стандартите при храните. Тревожно е, когато има разлики в състава на продукти, които се предлагат на пазара по унифициран начин в целия ЕС, особено ако това не е декларирано. Не може да подвеждаш потребителя. От друга страна, моят опит в земеделския бизнес показва, че в някои случаи трябва да нагаждаш, да се адаптираш към пазара. Въпросът тук е, декларираш ли това, което адаптираш. През 90-те години в млечния сектор в моята родна Финландия трябваше да развием различни спецификации на продукта, малко по-различни от марковия продукт, но ние декларирахме това. Беше перфектно съобразено със законите и нямаше никакъв проблем. Така създадохме един друг продукт, който бе малко по-различен от марковия продукт, но беше по-евтин. Това проработи много добре, потребителите знаеха какво купуват и този продукт 20 години по-късно все още е на пазара.

Не може да подвеждаш потребителя с двойните стандарти при храните

Но ако говорим за двойни стандарти трябва да сме наясно какво имаме предвид под двойни стандарти. В някои категории може да има диференциация на нуждите на пазара дори и в рамките на държавата членка, в зависимост от наличността на суровините. Същественият въпрос е как ги декларираш тези разлики пред потребителите, защото не е честно, не е справедливо да се опиташ да ги скриеш. Същността на проблема е във фалшифицирането на продукта – ако имаш двойни стандарти, трябва да имаш много добра причина да ги прилагаш и трябва да декларираш това.

Третата част с интервюто с генералния секретар на „Копа-Коджека“ Пека Песонен, в която той говори за прецизното земеделие, четете в Agronovinite.com.

Споделете.

Коментирайте

Close