Правителството задължи търговските вериги да продават българска продукция

0

Правителството уж задължи търговските вериги да продават българска продукция от местни (регионални) производители в обектите си, но без да посочва размер на квотата. Това стана с постановление на Министерския съвет, прието по време на извънредното заседание, което премиерът Бойко Борисов и минстрите проведоха чрез видеоконферентна връзка.

Постановлението задължава търговските вериги да обособят места за продажба с площ “достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство”. Първоначалното предложение на аграрното министерство за квота от 50% от площите, не е залегнало в правителственото постановление, а на практика веригите и в момента продават българска продукция.

В решението на кабинета са изредени и българските храни, които задължително ще се продават в търговските вериги:

  • мляко и млечни продукти, които са изцяло произведени от българско сурово мляко;
  • риба и рибни продукти;
  • прясно месо и яйца;
  • пчелен мед;
  • пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция, уточняват от Министерския съвет.

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София град и Софиийска област за съседни се считат областите, граничещи със Софийска област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

“Приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат”, мотивира се правителството.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната. Не е ясна позицията на търговските вериги, които миналата седмица реагираха гневно на лансираната от земеделското министерство задължителна квота за българска продукция. Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което членуват “Билла”, “Кауфланд”, “Лидл България ЕООД & Ко”, “Аванти”, “Промаркет” ООД и други, обяви, че искането погазва основните принципи на пазарната икономика и че ще насърчи сивия сектор.

Първите коментари на браншовите организации на производители на плодове и зеленчуци са крайно негативни, тъй като те смятат, че решението на кабинета е популистко и нищо не значещо. Организационният секретар на Асоциация “Български пипер” Георги Василев коментира: “Правителството се издъни! Нали прокламираше 50:50%, защо отстъпи? С това постановление само заблуждават хората, че са свършили някаква работа в тая насока. Нищо не свършиха. Процентът български храни може да бъде и 0,5%, те и сега ги имат”.

Споделете.

Коментирайте

Close