Празникът на дрипавата баница стана най-любим кулинарен фестивал

0

Празникът на дрипавата баница в с. Върбица, община Горна Оряховица, стана най-любим кулинарен фестивал на България. На второ място са традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти “Куртово Конаре Фест”, а трети е МКФФ “Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Надпреварата бе обявена от “Кулинарните фестивали на България”.

За Празника на дрипавата баница са гласували 3315 души. Всяка година през месец май той събира майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица. Предлагат се над 120 различни баници, дори и такава с луканка. Кауза на вкусната инициатива е запазването и популяризирането на автентичната българска храна и кулинария. В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие взимат виртуози баничари от цялата страна, а наградите са в 15 категории. Наградата си от конкурса ще дарим на МБАЛ “Св. Иван Рилски” – Горна Оряховица за закупуването на респираторен апарат, обявиха от Народно читалище “Градина – Върбица 1894”.

Фестивал Куртово Конаре

Десетки майсторки на лютеницата събира фестивалът в Куртово Конаре

Традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти “Куртово Конаре Фест” се класира на второ място едва с три гласа разлика от победителите. Той се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница. Събитието се организира от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от фестивалната програма са образователни програми, лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика и конкурсът “Царица на лютеницата”. Целта на “Куртово Конаре Фест” е да подкрепи местния поминък.

Фестивал Банатски вкусотии

Фестивалът “Банатски вкусотии”

Международният кулинарно-фолклорен фестивал “Банатски вкусотии – традициите на моето село” се класира на трето място със 675 гласа. Събитието се организира от Народно читалище “Петър Парчевич – 1927” в партньорство с община Никопол и кметство село Асеново. Идеята се ражда след посещение на секретаря на читалището Мария Иванова в подобно събитие в унгарския град Козард.

Инициативата стартира през 2011 г., а целта е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

Споделете.

Коментирайте

Close