Празникът на смилянския фасул отвори пазар за производителите

0

На стабилни цени на смилянския фасул, популярност и добри пазари се радват производителите на традиционния сорт боб в родопското село Смилян. Те смятат, че принос за това има Празникът на смилянския фасул, който се провежда всяка година от 2002 г. насам. И тази събота празникът събра  хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на смилянския фасул, а началото му бе дадено с мощен гръм от единственото по рода си фасулево топче.
Празник на смилянския фасул
Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков. който поздрави присъстващите.

Преди повече от век “Цариградски вестник” подчертава качествата на смилянския боб като храна, желана на всяка трапеза. Днес това е една от малкото български храни, защитени с патент, а уникалният вкус на фасульовицата, както в Смилян наричат боба, е популярен не само в България, но и по света.

За повече от 250 години в Смилян и останалите селища по поречието на Горна Арда е създадена традиция при  отглеждането на фасула при специфичните условия на климат, вода, обработка на културата, както и в  почитането и празнуването в специален ден на това вариво, изхранвало семействата векове наред,
Празник на смилянския фасул
Около 50 тона е новата реколта от фасул, произведена в Смилян и съседните селища от горното поречие на Арда. Популярният смилянски боб се продава на цени от 8-9 лв. за по-дребния сорт, а едрият върви по 10-12 лв.

Организатори на празника са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище “Проф. д-р Асен Златаров”. Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова поздрави гостите и жителите на Смилян от името на кмета Николай Мелемов, който изпрати поздравителен адрес: “Празникът на Смилянския фасул се утвърди като емблема на Смилян и всяка година се изпълва с нови идеи, носи радост и много емоции. Посрещнете Празника на смилянския фасул с оптимизъм и самочувствие, нека той ви събира и сплотява”.
Празник на смилянския фасул
Местните хора поздрави и Георги Събев, съветник на евродепутата Момчил Неков, в чиято кампания “Да защитим българския вкус” смилянският фасул заема централно място. Заедно с други традиционни сортове и храни бобът от Смилян е идентифициран като потенциален български кандидат за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.

Идеята е да подберем онези продукти, които могат да имат пазарна реализация и да се превърнат в устойчив поминък за своите производители, обясни Събев. Тези продукти ще получат защитено географско указание или защитено наименование за произход, което ще ги предпазва от фалшификация и ще гарантира произхода им пред потребителите.

Местните таланти от самодейните групи при читалище “Проф д-р Асен Златаров” и децата от детска градина “Дъга” забавляваха публиката по време на празника. Гостите разгледаха експонатите от конкурсите и щандовете на производителите, опитаха оригинални ястия от фасул в кулинарния конкурс. Атракция бяха вкусните бонбони от смилянски фасул. Местните кулинарни рецепти са събрани в издание с джобен формат, удобен за ползване. Рецептурникът се предлага от Посетителския информационен център в Смилян.
Празник на смилянския фасул
В надпреварата за най-атрактивен щанд при производителите приза спечели Антон Тодоров, който е и най-млад производител. Основните му доходи идват от дърводобива, смилянски фасул отглежда за първи път тази година. Той е сял културата върху около 10 декара, реколтата му е почти един тон. Антон сее и местен сорт сладка царевица и картофи. Младият фермер, който е и талантлив гайдар, дълго време е работил по морето и в чужбина, но е решил да се върне в родния си край.

Щанда си Антон Тодоров бе декорирал с табелата: “Бях и в Англия, бях и на морето, но най-добре ми е тук, в планината, с гайдата в ръката и фасул чорбата!”. В конкурса за най-атрактивен щанд втора се класира Магдалена Ловчалиева, а трето място журито определи за щанда на Силвия Рупцова.
Празник на смилянския фасул
В категория “Професионален кулинар” журито определи първо място за ресторант “Родопчанка” – Смолян, втори са детска градина “Дъга” в с. Смилян и трети – хотелски комплекс “Млечен дом” на Милкана Йорданова. “Празникът на смилянския фасул помогна на производителите да получават по-справедлива цена за труда си”, коментира тя. В категория “Непрофесионален готвач” първа е Магдалена Ловчалиева, втора – Сълзица Младенова и трета – Наргис Хаджиева.
Празник на смилянския фасул
Най-оспорвано бе състезанието сред децата за пана от фасул. С 47 пана малчуганите показаха, че от фасула могат да направят всичко. При най-малките, до 7 години, първо място зае паното “Цветна детска градина” на детска градина “Дъга” – Смилян, изработено от група “Смехурко”. При по-големите, от 1 до 4 клас, първо място взе паното “Бобена мина” на Ралица Рупцова. При най-големите – до 7 клас, първенци с груповото пано “Родопска магия” станаха децата от основното училище в с.Арда.
Празник на смилянския фасул
Всички гости и жители на селото похапнаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. За приготвянето на гозбата бяха използвани 250 кг фасул.

Чорбата се приготвя със със запръжка от домашно масло и е дарение от жителите на селото. Тази година имаше и курбан, за приготвянето на който беше необходим над 1 тон месо. В рамките на празника се проведе и пето издание на състезанието по състезание по планинско бягане.
Празник на смилянския фасул
Смилянски боб или смилянски фасул се наричат семената от растението фасул, една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда. Местните жители го наричат с името фасульовица.

Традициите за отглеждане на фасул в района датират от повече от 250 години. Смилянският фасул притежава уникален вкус и е известен както в България, така и в чужбина. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор.
Празник на смилянския фасул
Смилянският боб вирее в района на село Смилян, както и съседните Могилица и Арда, намиращи се в района на горното течение на река Арда. Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловена от близостта на река Арда, температурните граници и качеството на водата, характерни за района на село Смилян, са подходящи за отглеждане на фасул.

Районът на отглеждане се характеризира с планински климат, при който есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото е хладно. Други фактори, които предопределят доброто качество на смилянския фасул, са надморската височина и влажността на въздуха. Областта, в който вирее растението, е с надморска височина от 820 до 875 м. Температурите са умерени и през лятото е хладно. При повече от 33 °C цветчетата на фасула прегарят и окапват.
Празник на смилянския фасул
Известни са две основни разновидности на смилянския фасул: едър, при който цветът на бобените зърна е бял и пъстър, вариращ от черен до светлолилав. Традиционно тази форма на смилянския боб се използва основно за салати и за паниране. При дребния боб зърната са значително по-дребни, като преобладават светлокафявите зърна с тъмнокафяви и почти черни ивици.
Празник на смилянския фасул

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close