Германия затвори границите си за сезонни работници от България и Румъния

0

Германия реши да затвори границите за сезонни и селскостопански работници. Решението е взето от федералния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер в сътрудничество с Федералния кабинет като част от мерките за борба с пандемията от коронавирус.

Правилото ще се прилага за работници от трети страни, Великобритания и страни от ЕС, сред които България и Румъния, се казва в изявлението на вътрешното министерство. Ведомството твърди, че допълнителните ограничения за влизане са необходими, за да се намали рискът от инфекция при трансграничния трафик.

Едва миналата седмица министерството реши да затвори границите за пътници със самолети и кораби от Италия, Испания, Австрия, Франция, Люксембург, Дания и Швейцария. Министър Зеехофер призова германските граждани да избягват пътуванията, освен ако не са абсолютно необходими.

Европа се счита за епицентър на пандемията, обяви Световната здравна организация и вече не е само заразена зона. Поради ситуацията, блокът предварително беше решил да наложи обща забрана за пътуване в ЕС по външните си граници, като забрани да влизат граждани извън ЕС и Европейското икономическо пространство.

Освен Германия, повечето от членовете на Шенген са въвели пълни проверки на вътрешните граници в опит да държат ситуацията под контрол. В момента Германия е петата страна в света с най-голям брой заразени граждани – 40 421. Въпреки това страната е на девето място по брой смъртни случаи.

Споделете.

Коментирайте

Close