Caryx

Представяме традиционни храни на форума Terra Madre Salone del Gusto

0

За седми пореден път български традиционни продукти се представят на световния форум Terra Madre Salone del Gusto 2016, съобщи председателят на Slow Food България доц. Десислава Димитрова. Розов домат от Куртово Конаре, смилянски фасул, месо от Източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, млечни продукти от каракачански овце са шестте български президиума, представени на два щанда в Торино от 22 до 26 септември по време на седмото издание на най-важното международно събитие в областта на културата на хранене.

Смилянски фасул

Смилянският фасул е един от традиционните български продукти на изложението

Наред с българските продукти на международния пазар ще бъдат представени и продукти на хранителни общности и президиуми от Балканите и Турция. Акцент тази година ще бъде предоставянето на проекта ESSEDRA, който е съфинансиран от Европейския съюз и цели подпомагане на европейската интеграция на страните от Балканите и Турция чрез укрепване на гражданското общество и способността му да влияе върху политиките в региона и да насърчава устойчиви модели за развитие на селските райони.

каракачански овце

Производители показват млечни продукти от каракачански овце

Конференция, посветена на Запазване на биоразнообразието на Балканите ще оцени приноса от четирите години на проекта ESSEDRA, който доведе до идентификацията на над 300 продукта от Арката на вкусовете в района и до цялостна програма за подкрепа на достъпа до пазари на малките фермери с техните традиционни продукти, както и до определяне на предстоящите предизвикателства.

Навпавос

Навпавок от с. Горно Драглище

Доказателство за широката подкрепа на проекта на европейско ниво е фактът, че в конференцията ще вземат участие двама български евродепутати, членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони – Момчил Неков (Групата на социалистите и демократите S&D) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ), които ще представят европейските политики, свързани с устойчивото развитие на селските райони.

Розов домат

Прочутите български розови домати от с. Куртово Конаре

Момчил Неков ще представи резултатите от своята кампания „Да съхраним българския вкус“, чиято цел е регистрирането на български продукти по европейските схеми за качество – храни със защитено наименование за произход и защитено географско указание. Партньор в кампанията е Slow Food в България като сред първите кандидати за знака за качество са продукти на българските президиуми, както и такива, включени в Съкровищницата на вкусове на Slow Food.

Източнобалканска свиня

Участниците ще дегустират месо от Източнобалканска свиня

Владимир Уручев ще очертае основните предизвикателства пред земеделския сектор в Европа и потенциала на Балканите да се утвърдят като модел за устойчиво земеделие, чрез използване на техните конкурентни предимства – съхранено биоразнообразие, богато културно наследство, висококачествени традиционни продукти.

Зелено сирене

Зеленото сирене от с. Черни Вит

Българската група наброява повече от 50 делегати – производители, учени, готвачи, журналисти, природозащитници, младежи. Форумът събира в Торино пет хиляди делегати от 160 страни, над 800 изложители, 300 президиуми Slow Food и 500 Terra Madre хранителни.

Споделете.

Коментирайте

Close