Вкуси България със SlowTours.bg

Превеждат парите по СЕПП след 9 декември, от догодина кандидатстването ще е електронно

0

След 9 декември ще преведем близо 640 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ за Кампания 2019 г., насочено към зърнопроизводството“, каза в Пловдив директорът на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев по време на Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

От догодина обаче кандидатстването по основните схеми и мерки от директните плащания ще става електронно. „В момента ДФЗ усилено работи в посока дигитализация на процесите, които администрира“, обясни Васил Грудев. По думите му електронното кандидатстване ще доведе до намаляване на административната тежест, ще облекчи работата и задълженията на всички бенефициенти.

Предвижда се Системата за електронни услуги (СЕУ), създадена от ДФЗ, да разшири възможностите си. В момента всеки кандидат може да визуализира електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта, каза изпълнителният директор на ДФЗ.

„Предвиждаме и обучение за работа в СЕУ за всички заинтересовани страни, с цел запознаване с процесите по очертаване на парцелите и зареждане на данните“, заяви още Грудев. По време на семинара на НАЗ, ръководителят на звено ИСАК Николай Кожухаров представи функционалностите, разработени в СЕУ. Той призова кандидатите по директните плащания не само да се регистрират в нея, но и като нейни ползватели да задават своите въпроси и отправят предложения в платформата.

Споделете.

Коментирайте

Close