Caryx

БАБХ: Българският хляб е качествен и без вредни добавки

0

Българският хляб е качествен и не съдържа вредни добавки, увери Българската агенция по безопасност на храните. БАБХ са направили проверки на над 1080 хлебозавода в цялата страна, фурни, работилници и магазини, които произвеждат и предлагат хляб заради писмо от Върховната административна прокуратура по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“. Инспектирани са и супермаркети, където на място се пекат хлябове и сладкарски изделия.

Целта на проверките е била да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство за храните. При инспекциите е възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.

Анализът на резултатите от проверките сочи, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, „Добруджа“ /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др. Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната.

В състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.

Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните – набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти.

Не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.

Споделете.

Коментирайте

Close