Вкуси България със SlowTours.bg

Прокуратурата подхвана масовия мор на пчели в Плевенска област

0

Прокуратурата се заема с масовия пчелен мор през май в Плевенско, когато след пръскания на посевите там бяха унищожени близо 1 милиард пчели. Въпреки подадените сигнали местните магистрати са отказали да образуват наказателни производства.

Върховната административна прокуратура разпореди на земеделския министър и директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати за растителна защита. Отделно ще бъдат разгледани и всички откази по сигналите за масов мор на пчели през последните три години.

Действията на прокуратурата са предприети по сигнал, че в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказват да се ангажират и разрешат проблема. В сигнала се визират арендатори, които пръскат със забранени за ЕС и смъртоносни за пчелите вещества за растителна защита.

Както Агроновините съобщи, стопаните на осиротелите кошери са категорични, че пчелите им са измрели, след като арендаторите третирали нивите с препарати, без да се съобразяват с предписанията на БАБХ. Щетите са огромни – някои пчелари са напълнили цели чували с мъртви пчели. През май цъфти рапицата и пчелите са вътре в цветовете. Затова третирането й с пестициди води до огромна пчелна смъртност.

Въпреки настояванията на някои пчеларски организации да се забрани пръскането по време на цъфтеж, такава мярка не е наложена. Пчеларите казват, че всяка година се случва едно и също, но институциите у нас не предприемат нищо.

Споделете.

Коментирайте

Close