Готовата храна за вкъщи от ресторант и павилион остава с 20% ДДС

0

Готовата храна за вкъщи, която се поръчва от ресторант или се купува от магазини и павилиони, остава с досегашното 20% ДДС. С такава ставка ще продължат да се продават и хранителните продукти и напитките от вендинг машините, въпреки че от 1 юли ДДС за храните пада до 9 на сто.

Данъкът ще е занижен само за храната, която се консумира на място в заведенията за обществено хранене, уточняват от Националната агенция по приходите пред вестник “Сега”. До края на седмицата НАП ще излезе с указания как ще се прилага новият налог от 9%.

Все още има много неясноти как ще се прилага ДДС за ресторантьорските услуги. Не е ясно дали ако заведението няма сервитьори, ще може да предлага храна по занижената ставка на ДДС, гъй като НАП изтъква, че от по-ниският данък ще се възползват ресторантьори, които предлагат храна и обслужване за консумация на място.

От НАП уточняват, че и зоните за хранене в търговските центрове ще са с 9% ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. Не е ясно по коя ставка ще калкулират храната тези обекти, ако човек не успее да изконсумира поръчаната на място порция и пожелае да му я опаковат за вкъщи. Под въпрос е дали ресторантите трябва да имат две менюта с различни цени – за консумация на място и за доставка на храна по домовете.

Не е ясно дали баничарница, павилион за дюнери, кафетерия или закусвалня с маси на самообслужване ще предлагат храна със занижен ДДС, ако клиентът консумира закупените храни не на масите вътре, а на крак навън или си ги отнася вкъщи. Бирата, виното и спиртните напитки остават с 20% данък добавена стойност.
В закона не е изрично посочено как ще се облагат кафето, чаят и безалкохолните напитки, включително и водата.

Споделете.

Коментирайте

Close