Вкуси България със SlowTours.bg

Проверете овошките за дървесница – червеят може да ги унищожи

0

Ако откривате дупки по стволовете на овощните си дръвчета, а в основата им – малки червени топченца, то е сигурно, че градината ви е нападната от дървесница. Вредителят е коварен и ако не вземете навреме мерки, може да унищожи цялото засегнато дърво.

Какво е дървесница?

Дървесницата Zeuzera pyrina е ксилофаг, който напада около 46 вида овощни и горски широколистни дървета. Пеперудата на дървесницата има отличителна окраска – бяла на черни или тъмносини петна, ситно изпъстрили крилата. Молецът лети от юни до септември, в зависимост от местоположението. Когато се излюпят, гъсениците се разпространяват по въздушен път, благодарение на вятъра.

ДървесницаАтакуват предимно по-нежните клонки на дърветата. Когато пораснат, червейчетата изоставят вече изсъхналите дървесни клони и се пренасят към стъблото на засегнатото дърво. Дървесницата се храни със сърцевината и соковете на дървото в продължение на две или три години, преди да се какавидира под кората.

Кои дървета напада вредителят дървесница?

Ще изброим някои от основните овощни видове, макар че дървесницата напада и горски широколистни дървета като ядлив и конски кестен, глог, дрян, люляк, илекс, акация, дъб.

В овощната градина най-предпочитаните гостоприемници за гъсениците на дървесницата са ябълки, дюли, култивиран дрян, маслина, сливи, нар, круши, касис и френско грозде.

Как да разпознаем повредите от дървесница?

Щетите от дървесница са концентрирани в приземната част на стъблата на дърветата, като гъсеницата прогризва вертикални канали. Най-напред повредите са скрити и трудно се откриват, но ако сте по-наблюдателни, ще разпознаете нападението по отделните купчинки от гранулирани екскременти в основата на стъблото. Нападнатите овошки спират растежа си, а при силни ветрове се пречупват в зоната на изгризаната дървесина.

Как да се справим с нападение от дървесница?

Някои овощари изрязват до здраво засегнатото място и го намазват с газ за горене. Други предпочитат да пръскат с разтвори от силно миризливи препарати. Добра работа върши вече забраненият Би-58, но може да се замени и с “Айкън” или “Нуреле”.

Някои овощари прибягват до изпитан метод – напояват парцалче с “Нуреле”, запълват дупката с него и отгоре запечатват с пластична глина или най-обикновен пластилин. Природосъобразен метод за борба с дървесницата е дупките по стволовете на дърветата да се запълнят с кал или кравешки изпражнения.

Споделете.

Коментирайте

Close