Вредители по овошките в началото на вегетацията

0

С настъпването на пролетта и затоплянето на времето се активизират и вредителите в овощните градини. Презимуващите форми продължават своето развитие и дейност. Едно от важните условия за богата и качествена реколта е поддържането на овощните градини в добро фитосанитарно състояние.

Борбата с неприятелите едно от основните мероприятия, които се извършват. След зимното пръскане, което сте извършили в градината, се налагат още третирания. Обикновено още преди набъбването на пъпките при повечето овощни видове се прави ново третиране. Кои по-важни неприятели се срещат в периода от края на невегетационния период до началото на вегетация в овощните насаждения?

При ябълките и крушите

Необходимо е да се правят системни наблюдения за поява на по-важните вредители. През периода от преди и след набъбването на пъпките до разпукването им могат да се срещнат следните неприятели: ябълков цветопробивач, бяла овощна пеперуда, ябълков молец, златозадка, хоботници, педомерки, крушова дървеница, пъпкозавивачки, плодова корогризачка, различни видове щитоносни въшки, листни въшки, кръвна въшка, акари и др.

При сливите

За периода от преди и след набъбване на пъпките до началото на цъфтежа на сливите могат да се открият следните вредители по дървета: сливова плодова оса, листоядни гъсеници, различни хоботници, сливова щитоносна въшка, листни въшки, листоядни гъсеници и др.

При черешите и вишните

За периода от преди и след набъбване на пъпките до началото на цъфтежа на дърветата в градините могат да се наблюдават: черешов хоботник, листни въшки, акари и др.

Градините се проверяват внимателно и се преценява дали има нужда от пръскане. При установяване на икономически праг на вредност на по-важните вредителите се третира. Добре е да се правят комбинирани пръскания, като се използват препарати действащи срещу повече неприятели, а също така инсектицидите да се съчетаят с фунгициди, ако има нужда от борба срещу някои болести.

Споделете.

Коментирайте

Close