Вкуси България със SlowTours.bg

Компания раздава 4,4 млн. лв. кредити за покупка на земя

0

„Елана Агрокредит“ се листна на БФБ

Само месец, след като направи първично публично предлагане на акции, „Елана Агрокредит“ вложи близо половината от набрания капитал в сделки за финансов лизинг за покупка на земя от земеделски стопани.  Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Камен Колчев при листването на дружеството на Българската фондова борса в петък. Компанията набра 4,42 млн. лв. от фондовия пазар и увеличи капитала си до 5, 12 млн. лв.

През първия ден на търговия с акциите на „Елана Агрокредит“ бяха изтъргувани близо 26% от капитала на дружеството. Цената на ценните книги скочи с 1% до 1,01 лв., което показва интерес от страна на инвеститорите.

До края на януари раздават още 4,4 млн. лв. земеделски кредити

Прогнозата на Колчев е, че до края на януари и останалият ресурс от общо 4,4 млн. лв. ще бъде раздаден под формата на кредити за покупка на земя. Става дума за селскостопански производители, които досега са обработвали арендовани земи. За финансовите инвеститори земята вече не е привлекателен актив, който носи доходност чрез стратегията „купи и задръж“, обясни Колчев.

„Инвеститорите получават нискорисков инструмент, тъй като при покупка на земя собствеността върху нея остава в „Елана Агрокредит“ до изплащане на лизинга. Ако има проблем с плащанията, активът може да бъде продаден бързо, с което парите на вложителите се възстановяват и за тях няма риск“, заяви Камен Колчев.

 

Споделете.

Коментирайте

Close