Вкуси България със SlowTours.bg

Регистрират българо-саудитска компания за преработка на зърно и маслодайни култури

0

Регистрацията на българо-саудитска държавна компания за развитие и инвестиции в София е пред финализиране и предстои да бъде проведено учредително събрание. Това стана ясно по време на среща между зам.- министъра на земеделието доц. д-р Янко Иванов и саудитския му колега инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд.

Компанията е резултат от подписания преди година в Рияд Меморандум за разбирателство между МЗХГ и SALIC за  създаване на компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност на Саудитска Арабия. Двустранният документ бе подготвен във връзка със заявеното от българска и саудитска страна намерение за сътрудничество в областта на създаването на компания за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини. Още тогава стана ясно, че един от инвестиционните проекти ще е фуражен завод в Шумен.

Изложба Saudi Agro Food български щанд

Зам.-министър доц. Иванов на „Saudi Agro Food“

В периода януари – юни 2019 г. експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед.„МЗХГ прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, заяви българският зам.-министър.

Д-р Янко Иванов и министърът на околната среда, водите и земеделието инж. Абдулрахман Ал-Фадли откриха българския щанд на изложението “Saudi Agro Food 2019”. На него се представят най-новите технологични постижения, машини и практики в областта на селското стопанство. Тази година се провежда 38-ото издание и на него участват повече от 380 изложители, представляващи 34 държави.

България участва за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии.  Страната ни е представена от 15 изложители – два пъти повече от 2018 г. Те се включват с млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

Споделете.

Коментирайте

Close