Вкуси България със SlowTours.bg

Японска компания продава българско кисело мляко в Сингапур, Китай и Тайланд

0

Корпорацията „Мейджи“, която продава кисело мляко с лактобацилус булгарикус и по българска технология в Япония от 1971 г. насам, даде прием в чест на българския президент Румен Радев. Това съобщи началникът на кабинета на държавния глава Калоян Методиев в социалната мрежа Facebook.

Румен Радев Япония

Японците са партньори за дълъг път в бизнеса, каза Румен Радев

Президентът е на официално посещение в Токио от 21 до 24 октомври, послучай интронизацията на новия император на Япония Нарухито. Днес Румен Радев проведе работна среща с ръководството на японската корпорация „Мейджи“, чиято дивизия „Мейджи деърийз“ (Meiji Dairies Co) продава марката „Българско кисело мляко“ на пазарите в Япония, Сингапур, Китай и Тайланд.

В замяна тя заплаща лицензионни възнаграждения на страната ни, като държавната „Ел Би Булгарикум“ получава от японска страна над 10 милиона лева годишно. „Японците са партньори за дълъг път в бизнеса. Отношенията ни обаче не са само бизнес, защото преливат в духовни и културни връзки“, заяви Радев в речта си по време на приема.

Българско кисело мляко Япония

Българското кисело мляко в Япония

„Дългогодишното успешно партньорство на България с корпорация „Мейджи“ укрепва доверието и е пример за японските инвеститори, които искат да реализират свои проекти у нас“, каза още държавният глава по време на срещата си с Кадзуо Кавамура, президент на „Мейджи Холдинг“, Кацунари Мацуда, президент на „Мейджи АД“ и с ръководството на японската корпорация. Президентът на корпорацията Кацунари Мацуда се обърна с поздрав на български към присъстващите и заяви, че „българското кисело мляко не е просто храна, а начин на живот и философия в Япония“.

„Мейджи“, която е с пазарен дял от 43%, спонсорира български опери, хорове, студенти, спортни лагери. С нейна подкрепа в Токио през изминалите години е организирана изложба на старобългарски ръкописи, проведени са 7 турнета на Софийската национална опера и турне на Софийски солисти. Спонсор е и на японския град Мураяма за организирането на подготвителни лагери на българския национален отбор по художествена гимнастика за Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г.

„Мейджи“ е един от лидерите в производството и продажбата на мляко и млечни продукти, сладкарски и захарни изделия в Япония и има 30 завода в различни части на страната. От 45 години компанията произвежда и продава кисело мляко с марката „Българско кисело мляко Мейджи“ в Япония по лиценз и с подкрепата на страната ни.

Прогнозите на корпорацията за края на финансовата година показват, че се очаква 5,6% спад в продажбите на кисело мляко, а финансовият резултат към март 2020 г. се очертава да е в размер на 19,8 милиарда японски йени (90 млн. лева), в сравнение с 21 млрд. йени (105 млн. лева) за предходната година. Спад от 4,8% в продажбите има при функционалните млека, докато ръст бележат млеката за пиене. Според наблюдатели, пазарите в Китай и Далечния изток непрекъснато нарастват и би трябвало лицензионните възнаграждения, които страната ни получава, да се преразгледат.

Споделете.

Коментирайте

Close