Вкуси България със SlowTours.bg

Рекламираме подправки от Мексико и Индия на агросалона в Париж

0

Ако сте били на най-голямото в света Международно изложение за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица Берлин“ през януари и сега посетите агросалона SIA в Париж, Франция, ще бъдете изненадани само по един показател.

Balgariya-na-Salon-International-de-l'Agriculture

Щандът ни е същият като на „Зелена седмица Берлин 2017“

Павилионът ни е същият, бутафорната чешмичка – също, кебапчетата в ресторанта ни също не са плод на нечувано маркетингово въображение, но този път вместо с магнити с голи дамски задни части блесваме с реклама на екзотични подправки от Мексико, Индия и Португалия.

Човек би си помислил: дали пък на тези държави не им предстоят важни председателства на ЕС в следващите години? Не, такова се очертава догодина пред България, но вместо тя да рекламира своите традиционни продукти, страната ни е заложила на незнайни чуждоземски подправки, все едно си няма свои мерудии, чубрици, джоджени и керевизи.

Зад екзотичните кърита срамежливо се е скрил прочутият ни мурсалски чай, който се свързва с подобряване на функциите на простатата и пикочно-половите пътища, както и на потентността. Той се използва най-вече за подобряване на храносмилането, стимулиране на кръвообращението и облекчаване на симптомите на грип, простуда, кашлица, астма, високо кръвно налягане, нарушения в обмяна на веществата, при стрес и умствена преумора. Ако въобще някой от посетителите забележи това българско природно чудо, той плаща за пликче 7 евро, колкото е и цената на многократно по-малките като количество спайси подправки от Индия, Мексико и Португалия.

Шансът чуждите посетители да научат за българския мурсалски чай е още по-малък, тъй като щандът на България, както впрочем и на повечето чужди държави, е сбутан на втория етаж в една от палатите. Всички останали пространства на Международното селскостопанско изложение „SIA (Salon International de l’Agriculture) 2017” в Париж са предоставени на френски фирми, или на изложители от бившите френски колонии.

За разлика от Берлин, този път организаторите на нашето представяне са се сетили да обозначат павилиона ни с националния флаг и знамето на ЕС. Оказва се, че една и съща фирма организира участията на страната ни на „Зелена седмица“ и на SIA. Тя е била избрана с конкурси по Закона за обществените поръчки, обявени и спечелени през 2016 г. Това е продуцентската компания “Мирамар Филм”, която произвежда документални и игрални филми, както и ТВ реклами в България.

Balgariya-na-Salon-International-de-l'Agriculture

Показваме мед на един-единствен производител

За „Зелена седмица“ фирмата е получила близо 120 000 лева от държавата, а за SIA в Париж – около 80 000 лева. Така павилионът с фототапетите, изкуствената увивна растителност и чешмичката са едни и същи, известни разлики има в продуктите. Според конкурсните условия, фирмата изпълнител трябва да представи „минимум пет български продукта – млечни продукти, трайни колбаси, плодове и зеленчуци в прясно и/или консервирано състояние, мед и други“.

Balgariya-na-Salon-International-de-l'Agriculture

Показваме кисело мляко в зелени бутилки

Пресни плодове и зеленчуци не се забелязват на нашия щанд, но има конфитюр на един производител, мед и пчелен прашец също от един производител. Не е ясно как е бил избран той и защо не са поканени повече производители на мед и пчелни продукти, за да покажат огромното разнообразие, което има България – мед от акация, от лавандула, от липа, кориандър, манов мед, монофлорен, полифлорен, пчелно млечице, прополис. На щанда ни се предлага и кисело мляко в зелени пластмасови бутилки, овче сирене по 4 евро, толкова е и цената на осолената свинска сланина. Показваме и подправки в хартиени пликове. Наблюдава се разнообразие от луканки и още по-голямо изобилие от вина и ракии.

Balgariya-na-Salon-International-de-l'Agriculture

Осолена свинска сланина – защо показваме това в Париж?

Как обаче френският или който и да е чужд посетител да разбере какво му показват българите? Няма как, защото етикетите на всички изложени продукти са написани на чист български език. Няма пояснения на нито един чужд език за не говорещите български. Едно корейско годжи бери например е с етикети на френски, отделно са разпръснати листовки за полезните му свойства, също написани на френски език.

Balgariya-na-Salon-International-de-l'Agriculture

Изобилие от колбаси и традиционни храни на щанда на Италия

Срещу нашия павилион е този на италианците, които ни засрамват с изобилие от прошуто, десетки видове месни колбаси, сирена, традиционни занаятчийски храни. Срама от челото заради бедните ни на асортимент щандове умива ансамбъл за народни танци – двама младежи и две девойки така танцуват ръченици и хора, че отвътре ти иде да се гордееш, че си българин.

Михаил АнгеловАвтори: Михаил Ангелов,

специален пратеник на Агроновините в Париж, 

 

Екатерина ТерзиеваЕкатерина Терзиева

Споделете.

Коментирайте

Close