Вкуси България със SlowTours.bg

Д-р Пламен Енчев: Медът и пчелните продукти лекуват серия болести

0

– Д-р Енчев, какво представлява апитерапията?

Апитерапията е приложението с лечебна и профилактична цел на всички пчелни продукти като мед, пчелен прашец, перга, пчелно млечице, прополис, восък и пчелна отрова. Апитерапията като холистичен метод е насочена към причината на заболяването и към възстановяване на нарушеното равновесие в организма. Медът носи лечебните свойства на нектара на растенията от които е добит. Пчелните продукти са най-добрите адаптогени.

Медът носи лечебните свойства на нектара на растенията

Аминокиселините, микроелементите, витамините и другите биологичноактивни вещества на меда и пчелния прашец са много полезни, особено за децата, за хората, занимаващи се с физически и умствен труд, спортисти и възрастни хора. Ценното им качество е в това, че са изключително природни продукти носещи голям биологичен заряд.

– При какви заболявания успешно се прилагат пчелните продукти?

Списъкът на заболявания, които благоприятно се повлияват с методите на Апитерапията, е много голям, надхвърля 500. Пчелните продукти могат да се прилагат например при болести на дихателната система. Сега, когато излизаме от зимния сезон, прополисовата тинктура, медът и пчелният прашец за чудесни имонумодулатори.

Прополисовата тинктура, медът и пчелният прашец повишават имунитета

Лекуват се успешно стомашно-чревни болести – язва, гастрити, колити, запек, хемороиди, остри и хронични възпаления на черния дроб и жлъчката, възпаления на бъбреците, заболявания на устната кухина и кожата.

Пчелните продукти се прилагат като помощно средство в лечението на сърдечно-съдова недостатъчност, стенокардия, след инфакт на миокарда, проблеми с кръвното налягане.Оказват благоприятен ефект при анемия, изоставане на телесното тегло при деца и възрастни, вегетативна дистония, нарушения в обмяната на липидите. Помагат при неврози, депресии, безсъние и мигрени, климактерични смущения, атеросклероза.

– В какво се състои лечението с пчелна отрова?

Приложението на пчелна отрова с лечебна цел цели въвеждането и в минимални количества при установена отрицателна проба за чувствителност при определени заболявания. Тук влизат , ставни заболявания от дегенеративен характер (артрозна болест), цервикоартроза реактивни артрити, периартрит, епикондилит, радикулити, плексити, невралгии, хронична болка и други. Пчелната отрова има изразен противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

Пчелната отрова действа противовъзпалително и обезболяващо

Лечението не е толкова лесно, колкото звучи, необходима е подготовка на организма чрез детоксикация и прием на определени пчелни продукти по схема. Въвежда се в организма чрез директно поставяне на жилещия апарат на биологично активни точки с постепенно покачване на дозата.

Съвременен метод на приложение е микроапипунктурата, при който със специална пинсета отровата се разпределя на повече акупунктурни точки. Лечебни мехлеми с пчелна отрова също намират приложение. При системно приложение, пчелната отрова на фона на един общотонизиращ ефект повлиява благоприятно болката, възпалението и оздравителния процес.

– При кои други заболявания помагат пчелните продукти?

При началните форми на хипертонична болест, когато пациентът е в колебание дали да започне редовен прием на лекарства, ако се започне ефективна Апипрограма съчетани с промяна в стила и начина на живот, медикаментите могат да бъдат отложени и въобще да не се наложи в следващите години да се приемат.

Лавандуловият и акациевият мед имат успокояващ ефект

Подходът е строго индивидуален, приема се пролисова тинктура, пчелен прашец, определени видове мед и минимални дози пчелна отрова които имат балансиращ ефект върху вегетативната нервна система.

– Как се определя кои пчелни продукти помагат при определени болести?

Лавандуловият и акациевият мед имат успокояващ ефект, липовият мед е подходящ при заболявания на дихателната система, медът от мащерка има тонизиращ ефект. В България разполагаме с широка гама от различни видове мед.

– За какво е полезен прочутият ни манов мед?

Той е изключително богат на микроелементи, влиза в комплексната програма при лечение на анемични състояния, въпреки че по вкусови качества се отличава от останалите видове мед.

– Идва пролет. Препоръчайте лечение или профилактика за т.нар. състояния на пролетна умора?

2-3 пъти на ден по 15-30 капки прополисова тинктура с малко топла вода 30 минути преди храна е едно прекрасно средство. Няколко чаени лъжички мед на ден, разтворен във вода или чай. Прием на 1-2 чаени лъжици пчелен прашец оказва изразен тонизиращ ефект.

Споделете.

Коментирайте

Close