Робот-косачка използва окосената трева за гориво

0

Робот-косачка произвежда гориво от окосената трева

Учени от университета “Джордж Мейсън” създадоха робот-косачка, която произвежда нужното й гориво от тревата, предаде Phys.org. Идеята е на студента Джордж Мейсън, който от няколко години мисли върху създаването на технологията. Впоследствие той става главен конструктор по проекта.

Компанията EcoMow Technologies, базирана във Феърфакс, щата Вирджиния, се заема с изработката на прототип на самонасочващата се роботизирана косачка,  която работи със собствено гориво, превръщайки тревата в пелети. Вместо с въртящ се нож , косачката е оборудвана с тример, задвижван от електромотор. Зад него има контейнер за събиране на тревата с пелетизатор. Кутията пресова окосената трева на топки, след което пелетите се подават към системата за производство на гориво.

Роботът-косачка може да се настрои да подстригва тревата под определена форма

Софтуерът на EcoMow е задвижван чрез Google Maps, има и интерфейс за конфигуриране на косачката да оформя тревните пелети по точно определен начин. Собственикът на косачката може да зададе типа на косене, може дори да програмира рисунка, която машината следва при оформянето на моравата.  “Софтуерът работи чрез мобилен хардуер и специална настройка на конфигурацията на сървъри”, обясняват от компанията. Докладите за ползване и други данни се проследяват и съхраняват в лични акаунти.

Роботът-косачка произвежда тревни пелети за отопление и производство на електричество

Освен за захранване на самата косачка, получените тревни пелети могат да се използват за отопление или производство на електроенергия.

От компанията съобщават, че роботът-косачка ще е полезен за търговските организации, тъй като позволява да се икономиса работна сила и гориво. От друга страна фирмите могат да препродадат пресованата трева на предприятия за преработката й и така да получат по-висок марж на печалба от препродажбата на преработената биомаса.

След два месеца работа по прототипа, от компанията съобщават, че са готови да започнат масово производство на косачката.

Kameliya Kitina

Камелия Китина

Копирайт: Камелия Китина
Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close