Вкуси България със SlowTours.bg

ЕК призна „Пастърма говежда“ за храна с традиционно специфичен характер

0

Европейската комисия одобри вписването на българската „Пастърма говежда“ в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия. „Пастърма говежда“ има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин. Досега в европейската система за защита на качествени селскостопански продукти страната ни има само два – горнооряховски суджук и българско розово масло.

В продуктовата спецификация на говеждата пастърма е посочено, че е резултат от начин на производство, преработка или състав, които съответстват на традиционна практика, произведена е от суровини или съставки, които традиционно се използват за нея. „Пастърма говежда“ е резултат от традиционния начин на производство, изразен в процеса на осоляване, зреене и сушене, по време на които протичат сложни микробиологични, физикохимични и биохимични процеси в месната суровина. По време на сушенето се поддържат определени параметри – температура и влажност на въздуха, които създават благоприятни условия за развитието на специфичните за страната микрококи и лактобацили . Тези процеси обуславят формирането на добра структура, приятен аромат и вкус на готовия продукт.

Наименованието е било използвано традиционно за този специфичен продукт – то е специфично, защото е с вековна история и е познато на територията на цяла България. Поради популярността си то придобива гражданственост, без географският регион да оказва влияние върху качеството и характеристиките на продукта. Думата „пастърма” в наименованието „Пастърма говежда“ има тюркски произход и означава осолено и пресовано сушено месо. Този начин на обработка и консервиране на месото е пренесен на територията на днешна България през VІІ в. сл. Хр. от прабългарите, които принадлежат към тюркско-алтайската езиково-племенна общност.

При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като храните с традиционно специфичен характер, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие „пастърма“. Поради това защитата ще обхваща само наименованието „Пастърма говежда“ в неговата цялост. Понятието „пастърма“ ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.

Споделете.

Коментирайте

Close