Вкуси България със SlowTours.bg

Селскостопанска академия спечели 4 награди за иновации на „Агра“ 2016

0

Селскостопанска академия спечели 4 награди за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2016“. В категория „Технологии за растениевъдството“ е отличен Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, за създаване на биометод за възстановяване на почви, ерозирали терени, свлачищни зони и депа за отпадъци. То включва утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води или от животновъдството и бактериален препарат, състоящ се от естествено срещани в почвата микроорганизми. Спомага за подобряване структурата на повърхностния слой на обработваните участъци, за осигуряване на среда за развитие на почвените микроорганизми и за активизиране на процесите на образуване и натрупване на хумус.

В раздел „Машини, инсталации и технологии в животновъдството“ е награден уред за улавяне на пчели майки. Той е с голямо практическо значение, улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки – Костинброд. В раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ наградата бе връчена на Института по овощарство – Пловдив, за създаването на нов сливово-кайсиев сорт – “Стендесто”. Това първият български плъмкотен сорт – кръстоска между слива и кайсия. Първите фиданки от него са засадени през 2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост.

В категория „Научни дейности и разработки“ е избран Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков”- Садово за нов български сорт обикновенна зимна пшеница “Гизда”. А в категория „Технологии за животновъдството“ победител е методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози – „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“. Два продукта са оценени най-високо в категория „Торове и препарати за селското стопанство“: течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“, произвеждан от българската фирма „Екофол“, и технология „Капрено“ на германската компания „Байер“, представена от „Байер България“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс“, България.

В конкурса за иновации участваха над 35 иновационни продукта на 30 фирми и научни институти в областта на селското стопанство в общо 8 раздела. Разработките се представят за първи път на “Агра” и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. Председател на комисията бе заместник-министърът на земеделието доц. д-р Цветан Димитров, а в нея влизаха представители на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, Селскостопанската академия, браншови сдружения и три университета. В международната селскостопанска изложба се представят над 440 фирми от 23 държави. Тя се провежда в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 28 февруари.

Споделете.

Коментирайте

Close