Вкуси България със SlowTours.bg

Селскостопанска академия има нов председател

0

Христо Бозуков е новият председател на Селскостопанска академия

Досегашният директор на Института по тютюна и тютюневите изделия в Пловдив доц. д-р Христо Бозуков е новият председател на Селскостопанска академия. Той бе назначен днес по предложение на министъра на земеделието проф. Димитър Греков. Досегашният шеф на академията проф. Петър Славейков бе освободен от премиера Пламен Орешарски.

Доц. Христо Бозуков завършва висшето си образование във ВСИ – Пловдив през 1985 г. със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата”. Специализира „Растителнозащитни технологии при полските култури”. Защитава докторска дисертация през 1999 г., а от януари 2002 г. е ръководител на секция „Агротехника и растителна защита“. От март същата година е избран за член на Научния съвет на Института по тютюна. Хабилитиран е като старши научен сътрудник през 2003 год.

Започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия през 1984 г. като стажант агроном. От 2007 г. е директор на института. Доц. Христо Бозуков е носител на грамота за цялостен принос за развитие на българското земеделие и има  диплом и три сертификата за иновации в областта на тютюна.

Има над 110 научни публикации, научно-приложни статии и доклади, 6 ръководства, наръчници и методики. Член е на Консултативния съвет по тютюна към министъра на земеделието и храните. Участва и в работната група от експерти за изработване „Стратегия за тютюнопроизводството в България”.

Споделете.

Коментирайте

Close