Ще разрешат ли на фермерските пазари отново да продават храни на открито?

0

Организаторите на фермерските пазари в София поискаха разрешение отново да се провеждат на открито.  Забраната за провеждането им бе наложена в първия ден на обявяване на извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

В писмо до министъра на земеделието Десислава Танева и кмета на София Йорданка Фандъкова организторите на фермерски пазари припомнят, че в тях участват около стотина български производители – фермери и занаятчии, регистрирани по Закона за храните и Наредба №3, които обаче вече няма къде да реализа продукцията си.

“Производителите на пресни зеленчуци (салати, лук, краставици, листни зеленчуци) са затруднени с реализацията, а тези, които имат животни и преработват собственото мляко в млечни
продукти, също изпитват трудности. Съществува риск съвсем скоро производителите да започнат да изхвърлят своята продукция, което е недопустимо. В същото време расте и ще продължава да расте търсенето на храна, особено на качествена храна”, посочват организаторите на фермерски пазари.
Фермерски пазар
Те настояват “да се възстанови възможно най-късата верига на доставки на местни, български храни до потребителите в големите градове” и гарантират “пълно спазване на изискванията за дистанция между продавачите и потребителите, гарантиране на повишени мерки за лична хигиена и дезинфекция, както и всички предложени мерки от кризисния щаб”.

Проведени проучвания на ситуацията с фермерските пазари в други страни от ЕС показват, че в Гърция, Словения, две провинции на Германия, Австрия, Белгия и Франция фермерските пазари работят. В Испания и Италия също има общини, в които фермерските пазари работят. Френският министър на труда Мюриел Пенико ще разпространи в медиите следното съобщение: “Хранителната верига “От нивата до трапезата” е абсолютен приоритет за нашите съграждани. Пазарите за храни, кварталните магазини за хранителни стоки и големите търговски вериги за храни трябва да останат отворени, спазвайки стриктно всички санитарни изисквания.”

“Имаме готовност да обсъдим мерки, разписани за всеки пазар поотделно, които да са съобразени с характера на мястото.  Оставаме в готовност да изпратим предложения за организация на пазарите и мерки за гарантиране на безопасност за производители и клиенти, на разположение сме за онлайн дискусия по темата”, завършва писмото, подписано от организаторите на фермерски пазари от Кооперация “Хранкооп”, Фондация “Биоселена” и Фондация LocalFood.bg.

Споделете.

Коментирайте

Close