Овцевъдите молят веригите: Продавайте агнешко месо от България!

0

Търговските вериги в страната да продават агнешко месо с доказан български произход, помолиха в навечерието на Великденските празници стопаните от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Те са разтревожени, тъй като в условията на пандемия от коронавирус потреблението е силно свито и изкупвачите предлагат несправедливо ниски цени за живите агнета.

“Глобалната криза с разпространението на COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас поставят пред сериозно изпитание, както цялото общество, така и селскостопанския сектор, в частност и нашия бранш. За близо 8000 фермери, занимаващи се с овцевъдство и козевъдство, ситуацията може да стане критична. Наложените мерки влияят, както върху отглеждането на животни, така и върху реализирането на продукция.

В периода на Великденските и Гергьовски празници нашите членове, по традиция, реализират най-голям обем от своята продукция на вътрешния пазар и в чужбина. Тази година, заради пандемията с коронавируса, потребителите няма да могат масово да се възползват от възможността за закупуване на агнешко месо директно от фермите. Това ще е удар върху производителите, които от своя страна няма да могат да направят и износ, включително за такива традиционни пазари като Италия и Хърватия.

Единствената възможност за фермерите е тяхната продукция да достигне до максимално много потребители на вътрешния пазар. Това може да стане факт, ако търговските вериги приоритетно предлагат в обектите си изцяло агнешко месо с български произход. Това ще гарантира на потребителите доказан качествен продукт, а на производителите – доходи, с които да запазят стопанствата си и да осигурят семействата си. Браншът е в състояние да задоволи очертаващото се оскъдно потребление на агнешко месо за цялата година.

С оглед пресичането на спекула в търговията с храни преди Великден призоваваме МЗХГ да сформира Щаб по обезпечаване на продоволствието на населението, както и масирана кампания в подкрепа на родното производство”, завършва писмото на НОКА до земеделското министерство и Сдружението за модерна търговия. “Разчитаме с Ваше съдействие продукцията на членовете на НОКА и на всички производители от нашия сектор да достигне до максимално най-много българи”, посочват овцевъдите.

По-късно днес министър Десислава Танева информира животновъдите, че до няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин искаме да улесним и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома, посочи министърът.

Споделете.

Коментирайте

Close