Вкуси България със SlowTours.bg

Ще защитават от градушки Северна България със самолети

0

Незащитени от градушки райони на Северна България вече ще имат противоградова защита със самолети. В началото на месец май предстои да стартира пилотният проект, съобщиха от Изпълнителна агенция “Борба с градушките”.

При този метод въздействието върху градоносните облаци може да започне много по-рано, преди да са навредили на посевите. Защитата на северните части от страната от градушки по авиационния способ трябваше да започне още през 2020 г., когато за целта бе обявена и спечелена обществена поръчка, финансирана с пари от земеделското министерство. Идеята на проекта е земеделците сами да се убедят в ефективността на способа и да се стигне до модела, при който има финансова солидарност между държавата и земеделските производители, обясни тогава аграрният министър Десислава Танева.

Вчера Министерският съвет одобри проект на Споразумение между България и Румъния за сътрудничество в областта на активните въздействия в атмосферата и борбата с градушките. Целта е да се засили двустранното оперативно в пограничната зона за опазване на селскостопанската продукция от градушки. Двете страни ще си сътрудничат при извършаването на съвместни дейности в атмосферата чрез авиационна технология и изстрелването на противоградови ракети, съобщиха от правителството.

На 21 април официално започна активният сезон за борба с градушките. Противоградовата защита с ракети ще се осъществява над територията на областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях. Изпълнителна агенция “Борба с градушките” (ИАБГ) разполага с 17 731 противоградови ракети. Ще се осигурява радарно покритие на атмосферата над територията на страната със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на “VAISALA”.

До края на месец май в Шумен предстои да бъде монтиран и пуснат в експлоатация един нов доплеров радар, чрез който ще се осъществява по-добро наблюдение на атмосферата над Североизточна България. През последните две години защитаваната от градушки територия бе увеличена от 17 млн. на 22 млн. дка. За този период бяха въведени в експлоатация нови 63 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция. Географското положение и разнообразният релеф на страната предопределят България като една от най-градобитните страни в Европа.

Споделете.

Коментирайте

Close