Вкуси България със SlowTours.bg

Студът и дъждовете съсипват реколтата от овошки, има риск от слана

0

Продължителните дъждове и ниските температури съсипват реколтата от овошки на много места в страната.

Еркан Алтънсой

Еркан Алтънсой, производител на череши

Пчелите не могат да опрашват цъфналите дървета и плодни храсти, а постоянната влага е предпоставка за сериозни гъбични заболявания. Най-големите щети са в Северна България, но поражения има и в южните райони. „В студеното време пчелите не могат да летят и да помогнат за опрашването на овошките.

В същото време дъждовете отмиват прашеца от цветчетата. Застрашена е реколтата не само от сливи, които цъфтят първи, но и от череши, ябълки, ягоди и останалите овощни видове и плодни храсти“, коментира за Агроновините Еркан Алтънсой, производител на череши в района на Кричим.

„Ранните череши на места вече измръзнаха, поражения има и върху насажденията от кайсии в Силистренско“, каза Мариана Милтенова, председател на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България. По думите й, реколтата от череши ще закъснее най-малко с десет дни. Цъфтежите закъсняха, каза и производителят на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев от с. Трилистник.

Красимир Кумчев консултант

Красимир Кумчев, производител на плодове и зеленчуци

Стопаните очакват тежка борба с последствията от продължителния дъждовен период. „Мокрото време е обща заплаха за всички растения – не само овошките, но и ягодите, които вече цъфтят и със сигурност първите им плодчета ще са изгнили.

Очакваме овошките да бъдат засегнати от мана и гъбични заболявания, започваме да ги третираме следващата седмица, когато дъждът свърши“, обясни Еркан Алтънсой. Според Красимир Кумчев, все още има и опасност от слани, като рисковият период е до първи май.

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова, председател на УС на Съюза на градинарите в България

На фона на промените в климата, решението е да се работи съвместно с научните институти и експертите, за да се търсят кардинални решения в сектора, смята Мариана Милтенова. Тя припомни как реколтата в страната бе съсипана от сушата през миналата година.

При зърнените култури пораженията бяха огромни – продължителната суша у нас намали наполовина производството на царевица и редуцира с около 30% на сто реколтата от слънчоглед. В предходните години от сушата пострадаха производителите на полски култури като моркови, салати, цветно зеле и лук, които се нуждаят от напояване. През 2018 г. заради жегите в Европа бе прибрана най-слабата реколта от плодове от четири десетилетия насам.

Според прогнозите за скок на средните годишни температури, за България може да се очаква това повишение да варира между 0,5°C и 1,5°C до 2029 г. и между 2,0°C и 5,0°C до края на века. От изменението на температурните и водни ресурси през следващите години у нас, най-уязвими ще са пролетните земеделски култури, отглеждани върху неполивни площи, поради очаквания валежен дефицит през топлото полугодие.

В същото време хидромелиоративната инфраструктура в България е сериозно увредена. Едва около 8% от „годните“ площи, обслужвани от „Напоителни системи“ ЕАД, реално се напояват. Отводнителните системи и системите за защита от наводнения, включително язовирите, са изправени пред сходни предизвикателства.

Споделете.

Коментирайте

Close