Сийка Суркова: Момчиловци е едно, продължаваме да го доказваме!

0

–  Госпожо Суркова, завършва първият Ви мандат като кметица на село Момчиловци, община Смолян. С какво от свършеното за тези четири години се гордеете най-много?

Във всяка сфера е работено усърдно, защото най-голямото богатство на Момчиловци са хората и те заслужават това . За тези 4 г. селото ни неведнъж показа, че може да се обедини в трудни моменти, че е гостоприемно, че хората тук са работливи и можещи.

Много неща се свършиха през този мандат, но най–голямата ми гордост е размразяването на два големи проекта – изграждането на подпорна стена в срутищна зона, както и старта на подмяната на водопровода.

Сийка Суркова е родена на 12 февруари 1976 г. Израства и учи в с. Момчиловци, завършва Природоматематическата гимназия в Смолян. В ПУ „Паисий Хилендарски” се дипломира като магистър логопед и журналист. 16 г. работи в местни и национални електронни и печатни медии. Носител е на годишната награда на Община Смолян за 24 май 2015 г. Омъжена е, майка на две дъщери.

Сийка Суркова завършва първия си мандат като кметица на с. Момчиловци и се кандидатира за втори от местна коалиция „Новото време“. Кандидат за кмет на Община Смолян от „Новото време“ е инж. Кирил Хаджихристев, дългогодишен директор на Областната дирекиця на МВР в Смолян и зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство през 2014 г.
Водач на листата за кандидати за общински съветници на „Новото време“, в която е и Суркова, е Кирил Асенов – предприемач, осигурил над 1000 работни места.

Строителството на подпорната стена  е от изключителна важност, тъй като е чакана повече от 50 г. от местните хора. Още при прокопаването на пътя започват струтищни процеси и често при  дъжд имаше паднали камъни и пукнатини по жилищните сгради. Изграждането на тази стена решава генерално проблема със срутището, а и придава съвсем друг вид на центъра на Момчиловци.

В момента тя вече е изградена наполовина, като вложените дотук средства възлизат на 300 000 лева. Вече кандидатствахме пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии и е осигурено и финансирането от 460 000 лева за втората част на проекта. В момента тече процедура по избор на изпълнител.

За водопровода имахме стар проект, по който преди 15 г. са били сменени няколко километра тръби. Това лято подменихме 1,2 км стари етернитови тръби с чисто нов водопровод, предстои  асфалтиране на цялото трасе. Вярвам, че в следващия мандат ще продължим реализирането на този проект, защото сме планирали водопроводът да бъде сменен на всяка улица, а отгоре да се положи нов асфалт. Това ще е основното, върху което ще се съсредоточа в следващите 4 г.

 Фестивал на киселото мляко Момчиловци

Момчиловци привлича туристи от цял свят с Фестивала на киселото мляко

През изминалия мандат изградихме стрийт фитнес  и превърнахме парка в селото от буренясало място в зона за спорт и отдих с ремонтирана конструкция на фонтана. Шадраванът не работеше повече от 15 г. Освен това волейболното игрище е с нова ударопоглъщаща настилка.

-Момчиловци напредна много и с имиджа си на туристическа дестинация. Какво и как постигнахте по отношение развитието на туризма?

Момчиловци се гордее със световната слава, която получи в този мандат – последно беше представено от медиите в Китай – страната, с която имаме дългосрочни отношения по отношение на туризма и Фестивала на киселото мляко.

Това лято беше отчетен един от най-силните туристически сезони в Момчиловци и принос за това има и имиджът, който селото ни получи покрай силното медийно присъствие тук. В Момчиловци снимаха екипи на бразилската телевизия, германската обществена телевизия в две поредни години работи по документален филм за селото,  репортажи направиха и екипи на „Ню Йорк таймс“, имахме журналисти и гости от Мароко, Корея, Италия, Франция, Германия, Русия и др.

– А за какво не Ви стигна времето?

За много неща. Едно населено място е като дом, винаги има нещо за правене. Не успяхме да направим ремонт на музея, който е една от гордостите на Момчиловци със своите над 3000 експонати. През 2016 г. на изцяло доброволни начала разработихме голям проект на стойност 400 000 евро с партньор община Баните. Кандидатствахме по линия на трансграничното сътрудничество, но не получихме одобрение.

Продължаваме да търсим финансиране – идеята е да решим цялостно проблемите с покрива на музея, който е в окаяно състояние, да направим вертикална планировка около него и в парка. Освен това доста от вътрешните улици на Момчиловци се нуждаят от укрепване и кърпежи, преди да мине новият водопровод и да се асфалтират цялостно.

– Дадохте заявка за нов мандат. Кои са устойчивите политики, които ще продължите да прилагате в родното си село?

Продължаваме да работим за възстановяване на пътната инфраструктура и цялостно асфалтиране на улиците. По време на мандата успяхме да асфалтираме на улиците „Рибарска“, „Георги С. Раковски“ и „Момчил юнак“. Предстои проектиране на канализация и пречиствателна станция, с днешна дата проектът е на ниво идеен.

През мандата работих в добро сътрудничество с всички държавни и общински институции, с колегите кметове на населени места, на местно ниво – с читалището, детската градина и училището, което е средищно и в него учат около 60 деца от близките пет села. Зимата тук е тежка и имаме много големи отговорности по поддръжката на пътищата, за да може училищните автобуси спокойно и безопасно да докарат децата от тези пет населени места.

Три поредни години организираме летни курсове по китайски език и култура за деца и възрастни, които се приемат добре. В основата на нашата политика е работата с най-уязвимите групи в Момчиловци – възрастните хора и социално слабите.

Запазването на духовността е  наш приоритет, както през изминалите 4 г., така и в предстоящия мандат. С дарения на Фондация “КРОС” в Момчиловци се направи чешма в памет на духовния стожер на Родопите отец Константин Канев, преиздаде се книгата за параклисите ни. Селото ни беше домакин на пленери и семинари.

– Какви са приоритетите Ви в сферата на туризма?

Селото ни развива няколко различни типа туризъм – през  2016 г. обявихме Момчиловци за център на здравно-духовния туризъм. Говорим за съвкупност от здравословен начин на живот, религиозен туризъм, екологичен туризъм.  Имаме отлични условия за профилактика и рекреация – чист планински въздух и здравословна кухня, базирана на натурално произведени продукти.

Аязмото на с. Момчиловци

Аязмото на село Момчиловци

Да не забравяме, че вярата също лекува – Момчиловци е заобиколено от 27 параклиса, 3 светещи кръста, църква на 183 години, лековито аязмо – все компоненти, които обуславят развитието на религиозен туризъм. Част от параклисите са свързани с маршрути. Развиваме и пешеходния екологичен туризъм – екопътека „Торнал Тодьо“ е свързана с единствената родопска песен за работа.

Обозначена с информационни табели е и Пътеката на дълголетието, която включва маршрут до два параклиса и уникални забележителности. Има и по-дълги маршрути за по-запалени планинари. През зимата привличаме любителите на белите спортове с възможности за практикуване на сноуборд и ски на пистата, която се намира в землището ни – на 10 км от Момчиловци.

На 3 март с развети знамена на ски център “Картола” честваме националния празник. В богатата културна програма на селото има три акцента – кушиите на Тодоровден, който през 2020 г. се пада на 7 март, празникът на селото 21 май, когато е и храмовият празник на местната църквата „Св. Св. Константин и Елена“, и Фестивалът на млякото през септември.

– Успяхте да договорите китайската компания “Брайт фуд” всяка година да дарява по 18 000 евро на Момчиловци. Как ще се инвестират тези пари за благосъстоянието на селото?

Да, отношенията ни с китайската компания, която от години произвежда в Шанхай мляко с марката „Момчиловци“, досега бяха в дух на приятелство и партньорство, но успяхме да договорим в следващите 5 години Момчиловци да  получава по 18 000 евро за туристическа инфрасктруктура. Средствата ще бъдат използвани за дейности с деца и младежи и за подпомагане развитието на селото.

– Кандидатирате се за втори мандат, как оценявате предизборната кампания досега?

Предизборната кампания е към своя край – често агресивна и некоректна от страна на наши опоненти, но пък срещите с хората ни дават увереност, че сме на прав път, който ще продължи и през следващите 4 години . Заложили сме на позитивна кампания. А и знаем, че родопчани са мъдри хора и ще направят своя правилен избор на 27 октомври т. г.

– През мандата хората често Ви виждаха в домовете на самотно живеещи по време на бедствие, на затворени пътища посред нощ, в народна носия, с развят трибагреник или на изложение, представяща Момчиловци.  Откъде енергия за толкова мащабна и нестандартна дейност като кметица?

Родена съм и живея тук. Тук живеят децата ни, на които трябва да дадем две важни неща – корени и криле. За мен Момчиловци не е просто родно място, то е дом, семейство, грижа и обич. И кметуването не е самоцел, имам какво да дам на Момчиловци. Селото заслужава много, в него от векове живеят будни хора. Затова и слоганът на предизборната ми кампания е: „Момчиловци е едно, продължаваме да го доказваме!“.

Споделете.

Коментирайте

Close