Заразена с листерия пушена скумрия изтеглена от българския пазар

1

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара 251,6 кг вакуумирана пушена скумрия, заразена с патогенната бактерия Listeria monocytogenes (Листерия моноцитогенес). Рибата е произведена от “Ocean Fish” – Румъния и е с партиден № L 12.11.2019, съобщиха от БАБХ.

Заразената риба е открита при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговската мрежа на територията на страната, но БАБХ не уточняват кое е името на веригата. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина, припомнят от БАБХ.

Listeria monocytogenes е бактериален вид, открит през 1926 година от английският изследовател Мърри. Бактерията причинява болестта Листериоза – вид зооноза, с която човек се заразява при консумация заразени животински продукти. Посредством плацентата болестта се предава от майката на плода. Бактериите се разпространяват по кръвен и лимфен път, което може да доведе до развитие на сепсис или менингит.

Симптомите на листериоза включват: менингит, енцефалит, язва на роговицата, пневмония, вътрематочни или цервикални инфекции при бременни жени, което може да доведе до спонтанен аборт или мъртво раждане. Стомашно-чревните симптоми, като гадене, повръщане и диария, могат да предшестват по-тежките форми на листериоза или могат да бъдат единствените изразени симптоми. Освен хората, листерията засяга дивите и домашните животни като овце, едър рогат добитък, коне и кучета. При животните заболяването може да протече като енцефалит.

Споделете.

1 коментар

  1. Вяра Димитрова on

    Къде е контролът на границата?Къде е сертификатът за безопасност?Да се забрани на фирмата-вносител да работи.

Коментирайте

Close