Румъния защити в ЕС традиционното си овче сирене “Сибиу”

0

Традиционното овче сирене “Сибиу” (“Telemea de Sibiu”) е седмият румънски продукт, вписан в Регистъра на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ) на Европейския съюз.

То бе заявено от обединени в асоциация десет юридически лица, които произвеждат това сирене в района на Сибиу. Така те получават официално европейско признание, с което защитават традиционната си рецепта, предавана от поколения на поколения, и предоставят натурални, здравословни продукти.

“Telemea de Sibiu” е полутвърдо сирене, произведено изцяло от непастьоризирано прясно издоено овче мляко чрез ензимна коагулация и сирище. Продуктът се предлага за продажба и като прясно, и като зряло сирене. Зрялото сирене трябва да е отлежало най-малко 21 дни. Млякото, използвано за приготвяне на сирене “Сибиу”, идва от пасищно хранени животни, гледани в посочения географски район.

Овцете пасат трива и диви растения най-малко 200—230 дни годишно, в зависимост от метеорологичните условия (от април до ноември). През зимата, когато животните не могат да бъдат извеждани на паша, те се хранят със зелен фураж или прясно сено, отглеждани в определения географски район.

Спецификата на “Telemea de Sibiu” се изразява в неговия силен и приятен, леко пикантен и солен вкус с деликатен послевкус и лек аромат на овче мляко, в съчетание с други характерни аромати на продукта, като например зряла полска трева и сено; ароматът на овче мляко е малко по-отчетлив от останалите, без обаче някой от ароматите да е преобладаващ.

В района на производство на сиренето професията baci (пастир, отговарящ за производството на сирене) се ползва с престиж, който свидетелства за наличието на вековна и документирана традиция. Знанията и уменията на baci са важен фактор за специфичния характер на продукта, тъй като производството се извършва на ръка. От съществено значение е умението на тези пастири да определят точния момент за подсирване на млякото.

Румъния вече има седем продукта, регистрирани със защитени географски указания: конфитюр от сливи, салам от Сибиу, пушен шаран, пушена дунавска скумрия, колбаси, сирене от село Ибанещ, Трансилвания.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close