Вкуси България със SlowTours.bg

Спират приема на проекти по инвестиционните подмерки 4.1 и 4.2

0

Приемът на проекти по подмерки 4.1 и 4.2 от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ ще бъде спрян до края на програмния период на ПРСР 2014-2020 г. Бюджетите на 4.1 и 4.2 ще бъдат изразходени още при планирания през тази година прием, каза за Agronovinite.com управителят на “Интелиагро” Николай Вълканов. Информацията бе потвърдена и от две консултантски компании. Прием ще има единствено, ако останат средства от проекти, които са се отказали за изпълнение или са претърпели санкции, само тогава ще се събере някакъв бюджет за последен прием по-нататък, уточни Вълканов.

Планираният през юли тази година прием на проекти по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” ще се отложи за месец септември, съобщи още Вълканов. Идеята е в дейностите за финансиране да се включи и напояването. Ако проектът е в приоритетен сектор животновъдство или овощарство, ще получава 19 бонус точки, още 9 ще се дават, ако се изпълнява в планински район. 10 точки се дават, ако стопанството има поне 3 години история, 8 – за енергийна ефективност, 5 – за откриване на ново работно място, 10 точки, ако поне 2/3 от инвестициите в дълготрайни материални активи са различни от селскостопанска техника.

Подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” ще бъде отворена през ноември тази година. Приоритетните сектори са животновъдство, плодове и зеленчуци. Приоритет ще бъде преработката на собствена продукция и попадането на проекта в селски район.

Още за инвестиционните мерки, какво е субсидиевъдство и защо тиквите и дините са новите калифорнийски червеи, четете в интервюто с Николай Вълканов на 20 май 2016 г. в Agronovinite.com.

Споделете.

Коментирайте

Close