Стефан льо Фол: Климатичните промени ще изменят селското стопанство

0

Земеделието е причина за 9% от отделянето на парникови газове, смята френският министър на земеделието Стефан льо Фол

Френският социалист Стефан льо Фол е министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Франция. Бивш евродепутат и член на комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Земеделието може да бъде истински съюзник в битката срещу промените в климата, казва Стефан льо Фол в интервю пред гръцкото електронно издание openscience.gr.  По думите му, земеделието причинява 9% от отделянето на парникови газове в Европа, като смята, че повишаването на температурата и промените във валежите ще се отразят пряко на производството. Министър льо Фол обяснява какво трябва да се промени така, че да стане замеделското производство по-екологично чисто.

– С изменението на климата ще се променят ли и хранителните ни навици?

Мисля, че действително ще има промени. Без друго вече ги констатираме, тъй като консумираме като цяло по-малко месо, макар лично да не съм изобщо за това да се откажем изцяло от него, тъй като трябва да спазваме балансирано хранене.

Повишаването на температурата и промените във валежите ще се отразят пряко на селскостопанското производство

В един момент определени хора мислеха, че ще започнем да се храним с протеинови хапчета и помня някои прогнози, че всички ще имат по една кутия и би било достатъчно да ядат всеки ден хапчетата си и нищо повече. Мисля , че бъдещето вероятно крие връщането към едно по-разнообразно хранене и най-вече трябва да насърчаваме колкото може повече идеята за „обяда”, дискусията на масата.

– Ще произвеждаме ли обаче достатъчно храна за всички?

Прогнозата е, че през 2050 човечеството ще се учеличи с 3 милиарда и мисля, че е напълно възможно да има храна за всички при условие да се развие замеделието навсякъде и във всичките му форми. Без друго вече 20 години моделът съществува в определени райони на планетата, географската специализация на селското стопанство е спряла да покрива хранителните нужди на човечеството. Така новият модел на производство ще произлезе от връзката и екологичното разделение на земеделието и животновъдтвото.

– Как могат земеделските производители да помогнат за ограничаване на климатичните промени?

Земеделието тук трябва да има две цели: Като за начало трябва самото то да произвежда колкото е възможно по-малко парникови газове и да се консумират колкото е възможно по-малко въглеводороди.

Основната цел пред земеделието е да произвежда възможно по-малко парникови газове

Втората цел да успее земеделието да направи същия „капан” на въглеродния диоксид. Има в този контекст два елемента: растенията с фотосинтеза и почвата, която задържа въглероден диоксид. Трябва да знаем, че днес са в капан на територията на Европа 70 млн.тона въглища – едно количество, което съответства на 30 години отделяне в цяла Европа.

Засега обаче не съществува никаква обща реформа в политиката за запазване околната среда в селските стопанства. Това е, което трябва да постигнем сега, чрез една нова ориентация на земеделските субсидии към стиловете и произвидствените модели, които ще доведат до икономисване на енергия с увеличаване на фотосинтезата и запазване способността на почвата да задържа въглероден диоксид.

Milena Dimovska

Милена Димовска

Превод от гръцки: Милена Димовска

Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close