Вкуси България със SlowTours.bg

Стотици животински кости и отпадъци гният край Велики Преслав

0

Купища кости, черепи и отпадъци от селскостопански животни са изхвърлени по поляните в горите край Велики Преслав,  област Шумен. Официална информация кой е изхвърлил костите няма, но се предполага, че това е дело на местна кланица.

Животински отпадъци Велики Преслав

Стотици животински кости са изхвърлени край Велики Преслав

Смятаме, че животинските остатъци са от промишлен обект, коментира за Агроновините общинският съветник от ОбС – Шумен Добромир Драев, който разпространи потресаващите фотоси от страницата си във Фейсбук. Подготвям сигнал до РИОСВ и Българската агенция по безопасност храните (БАБХ), допълни Драев.

Животинските остатъци могат да са източник на опасни зарази не само за жителите на близките населени места около Велики Преслав, но и за домашни и селскостопански животни. Те бързо се разнасят от бездомни кучета и животни на широк периметър. Законът изисква животинските отпадъци, дори и от регламентирана дейност, да бъдат унищожавани в екарисаж.

Паричната санкция за виновниците е минимум 5 000 лева. Двата екарисажа у нас – в Шумен и Варна, обаче не работят, тъй като преди повече от година БАБХ ги елиминира от участие в обществената поръчка за обезвреждане на животински трупове и даде предимство на фирмите с инсенератори.

Животински отпадъци Велики Преслав

Остатъците може да доведат до разнасяне на зарази

Това доведе до ограничаване на работата на екарисажа във Варна и до затваряне на екарисажа в Шумен. В интервю за „Хоризонт“ собственикът на екарисажа в Шумен Мирослав Александров обясни защо са му забранили да работи: “Екарисажът стоя затворен поради обслужване на чужди бизнес интереси“. Общият капацитет на четирите инсинератора, които работят по договор с държавата, е 32 тона на денонощие.

За сравнение общият капацитет на екарисажите е 180 тона на денонощие, посочи в разследването си “Война за трупове” журналистката Генка Шикерова. То бе публикувано през лятото. Оттогава и Специализираната прокуратура проверява БАБХ за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, но резултати от проверката не са оповестени.

Споделете.

Коментирайте

Close