Вкуси България със SlowTours.bg

Сушене на сини сливи в домашни условия (+ВИДЕО!)

1

Как да изсушим сини сливи у дома? Как се сушат сухи сливи на слънце, във фурната и в електрическа сушилня.

Днес за всички, които имат в градината си това прекрасно овощно растение каквото е сливата, ще поговорим за някои от моментите при приготвянето на тези вкусни плодове.

Сливата е вкусна не само „на живо“, но и в компоти и консерви. Но има и друг полезен деликатес – това е сушеният плод, или както го наричат ​​още сушени сини сливи.

Когато дойде време за обилна реколта от плодове, виладжиите не само ги приготвят за зимата под формата на конфитюр и компоти, но и ги изсушават. Сушенето позволява на продукта да не се разваля, да се съхранява дълго време, а през зимата да се използват сушените плодове и да се създаде нещо вкусно от тях.

Как можете да изсушите сливите ще бъде обсъдено в този преглед.

Как да изсушим сливите на слънце у дома

Най-простият и между другото най-древен начин за сушене на плодове е с помощта на слънчевата светлина. Когато е нямало още електричество и газ, всичко е било сушено на слънце. Но въпреки простотата, този метод си има своите особени правила.

Сушене на сини сливи - 04Трябва да започнете, разбира се, със самите плодове. Сливите трябва да се сортират, като се отхвърлят всички изгнили и дори и тези, които имат начални признаци на гниене.

След това трябва да се измият добре и, разделяйки всяко плодче наполовина, да се отстрани костилката от него.

Можете, разбира се, да го изсушите като цяло, но тогава цялата операция ще продължи доста дълго и не е сигурно дали сливите ще изсъхнат правилно.

После ще ви потрябват листове картон или вестници, кутии или скари, листове за печене, като цяло всичко, върху което плодовете могат да бъдат изложени за сушене. Сливата се поставя с отрязаната част нагоре и след това се излага на слънце. Или първо разстилате картона или хартията на слънце и след това нареждате сливите върху тях. Ако имате голяма площ с плосък покрив, това място би било идеално за сушене.

Сушене на сини сливи - 02С настъпването на нощта, както и ако завали, трябва да внесете плодовете. За равномерно изсушаване, а също и за да не се овлажнят сливите, ги обръщайте на всеки два дни.

Ако времето е добро, слънчево, без валежи, изсушаването отнема само около седмица. Готовността обаче трябва да се проверява чрез докосване. Сливите трябва да са твърди и когато ги натиснете с пръст, да не се отделя сок!

По принцип за сушене е по-добре да изберете плодове, които не са воднисти, но със здрава пулпа. Опитните градинари препоръчват да се използват сортове като Juna, TopFive и TopEnd Plus.

Бланширане на сини сливи

За да може сливата да изсъхне по-добре, може да се бланшира. Какво означава това? Прави се слаб разтвор на сода (около 0,1%), в който сливите се пускат за няколко минути. След това се измиват със студена вода и се изсушават. По време на бланширането кожата на плода се покрива с пукнатинки, което ускорява процеса на изпаряване на влагата от него.

Сухи сливи в газова и електрическа фурна

Ако имате газова или електрическа фурна, сушенето на сините сливи е лесно. Целият подготвителен етап е същият, както е описан по-горе. Поставяте плодовете директно върху лист за печене или решетка, която ще пасне на вашата фурна.

Сушене на сини сливи - 03

Разделяме само големите сливи наполовина, малките може да останат непокътнати. След това бланшираме в разтвор на сода бикарбонат за няколко секунди и изплакваме със студена вода. После ги поставяме върху кърпа, за да премахнем излишната влага, докато в този момент загряваме фурната. Трябва да се нагрее до 50 градуса по Целзий. Сега можем да поставим сушените сливи върху лист за печене. Поставяме ги с изрязаната част нагоре.

Сливата се суши на няколко етапа:
  • На първия етап времето за сушене е 4 часа. След това сушените плодове трябва да се охладят за още 5 часа.
  • На следващия етап загряваме фурната до 80°C и изсушаваме сливите за още 6 часа, след което ги охлаждаме отново.
  • И накрая, на последния етап, температурата във фурната трябва да бъде 100°C, но ние сушим 30 минути.

Сините сливи са готови и могат да се съхраняват във всеки стъклен съд с плътно прилепващ се капак.

Видео и описание на начина на сушене на сливи в електрическа сушилня

В интернет и технополисите се намира такова прекрасно нещо като електрическа сушилня. Тъй като тя е предназначена изключително за сушене, този процес ще върви много по-добре и по-бързо в него, отколкото по друг начин.

Сушене на сини сливи - 05Най напред подготвяме сливите, сортираме ги, отхвърляме лошите. Бланшираме в разтвор на сода, след което изплакваме добре. Разрязваме наполовина и отстраняваме костилките.

Разпределяме подготвените плодове върху решетките, както са нарязани и затваряме. Тогава има три етапа:

  1. Първо задаваме температурата на 45 градуса и сушим три часа. На всеки час е необходимо да разменяме решетките и веднъж или два пъти да оставяме сливите да се охладят за четири часа.
  2. Второто сушене се извършва при температура от 65 градуса и продължава пет часа. В този случай е необходимо също така да се остави да се охлади за 5 часа.
  3. И накрая, третото сушене при температура от 70 градуса трае 5 часа. Това обикновено е достатъчно. Така сушените плодове се запазват еластични и не изтича сок при натискане с пръст върху тях.

Сушене на сини сливи - 06В края на този процес ще получим прекрасни сини сливи, които не само може да се ядат в такава суха форма, но и да се използват за различни кулинарни цели.

Това може би е всичко най-важно за сушенето на сливи. Ако имате много от тях и не знаете какво да ги правите, използвайте съветите за сушене и се запасете със сини сливи за зимата. Сигурни сме, че няма да съжалявате и да имате тежки мисли, както ако бяхте изхвърлили плодовете на компоста.

И накрая, кратко видео за това как да сушите сливи в електрическа сушилня.

Успех в обработката на реколтата!

P.S. Харесаха ли ви нашите рецепти? Знаете ли по-добри? Споделете с приятелите си в социалните мрежи и оставете вашите отзиви и снимка на готовото ястие в коментарите. Кажете, ако нещо сме пропуснали и ако знаете и други начини за сушене на сливи. Пишете директно в нашия форум с коментари ТУК!

Вижте и ТОВА:

Сините сливи – природният лек за запек, болно сърце и остеопороза

Споделете.

1 коментар

  1. Милица В. on

    Мен ме интересува сушене на сини сливи в домашни условия, но заедно с костилката. По същия начин ли се прави, както и при вашата рецепта, при която кукучката се маха? Много играчка е това махане, затуй ви питам. Иначе най-много ми хареса вариантът във фурна, който е доста сполучлив и лесен. Аз съм ги изсушавала досега на терасата, но от “Цариградско шосе” идва постоянно прахоляк и ужасно прашасват. После само вреди от тях. Докато във фурната е чиста работа.

Коментирайте

Close