Световното изложение за селскостопанска техника Agritechnica 2019 започва в Хановер

0

Водещото международно изложение за селскостопанска техника Agritechnica 2019 започва в Хановер в неделя. То ще продължи една седмица и ще очертае тенденциите в земеделската техника и иновативните технологии в бранша, които се целят в по-добра ефективност и по-малко въздействие върху околната среда.

Изложението, което събира на едно място повече от 2750 изложители от 51 страни и се посещава от около 450 000 посетители от 130 държави, позволява на фермерите да виждат и сравняват множество иновации на едно място, посочват организаторите. Прегледът и оценката на новостите, регистрирани за наградите за иновации, потвърждават голямата изобретателност и високото техническо ниво на селскостопанските технологии, коментира д-р Маркус Деммел от Баварския държавен институт по земеделие, председател на Комисията за иновации.

Какво ново при тракторите?

Законодателството за вредните емисии продължава да бъде във фокуса и определя развитието на двигателите. В допълнение към по-нататъшното разработване на променливи трансмисии с пълно натоварване и хидростатично-механично разделяне на мощността, за първи път е представен електрически-механичен сплит, който може да осигури 100 kW външна електрическа мощност. За по-малки модели се разглеждат и напълно електрически концепции с батерии. Големите трактори са все по-често оборудвани с лентови задвижвания за високо сцепление.

Оборудване за оран

Предизвикателствата пред технологиите за обработка на почвата са големи – особено на фона на намаляването на агентите за защита на културите. В бъдеще трябва да се използват всички възможности за предотвратяване на ерозията на почвата, намаляването на хумуса, за контрол на болестите и вредителите.

Agritechnica Хановер

Изложението Agritechnica 2019 започва в Хановер

Може да се очаква увеличаване на операциите с дискова брана или култиватор. Предизвикателство пред индустрията е да се разработят инструменти, които ефективно премахват плевелите, но в същото време защитават хумусния слой.

Технологии за сеитба

Подобрените сензори, електрически задвижвания и свързаната с тях електроника значително увеличиха сложността на машините, което изисква и нови цифрови концепции за работа, за да се използва потенциалът на машината. Изискванията към сеитбената технология като цяло са се увеличили: променливи ширини на редовете, разделяне на семената, едновременно включване на торове, сензори за броене на семена и способността за интегриране в тракторната и информационната система.

Тороразпръсквачки

С ново приложение, очакваното качество на разпръскване на торовете може да бъде оценено предварително и фермерът получава за първи път препоръки за центробежното разпръскване. Напредъкът на технологиите дава възможност да се предвиди влиянието на наклона върху разпръскването. Вече има прецизни техники за минерални торове и за оборски тор, които засягат както сензорните технологии за съставките до изменения в нормата на приложение.

Технологии за напояване

Напояването за осигуряване на селскостопанските добиви става все по-важно, а икономически обоснованото използване на напояването нараства с увеличаване на сухите периоди. Следователно може да се предположи, че напояването ще се разпростре върху други култури и площи в средносрочен и дългосрочен план.

С нарастващата дигитализация и възможността за мрежови сензори се появиха нови възможности. Вече могат да се интегрират т. нар. сензори за дъжд и по този начин водният баланс да бъде оптимизиран. Тенденцията е и в посока на напояване, специфично за терена, или т. нар. прецизно напояване. Друга тенденция е намаляването на работното водно налягане, като по този начин се намаляват енергийните нужди при напояването.

Технологии за събиране на реколтата

Производителите на техника за прибиране на реколтата представят много новости на Agritechnica 2019. Продължава световната тенденция към технологии за приспособяване на реколтата към различните условия. Сензорната технология в задвижването на ножовете позволява ранното откриване на повреди, но също така за първи път контролира зависимостта от натоварването на честотата на рязане.

За увеличаването на производителността допринасят не само увеличените диаметри на барабаните, но и захранването. При аксиалните роторни комбайни стабилността на производителността се повишава с висок добив на слама и съдържание на влага чрез нови конфигурации на корпуса на ротора и модифицирани комбинации. Топ моделите имат мощност на двигателя от почти 800 к.с. Това ясно потвърждава тенденцията към увеличаване на мощността на комбайните.

Машини за вадене на картофи

Новите технически разработки – от подобрените сглобки в машините до цифровизацията, допринасят за по-бързото прилагане на решения, ориентирани към бъдещето. Това става на фона на климатични промени и две поредни сухи години и засилената дискусия относно производството на нашата храна сред населението.

Поради вече много различните размери на фермите в Европа, гамата едноредови комбайни за картофи включва няколко класа на производителност и различни варианти на оборудване. От години се предлагат машини с различни класове на ефективност за електронно разделяне на примеси при обработката. Оптоелектронната селекция на качеството се използва от земеделските производители, когато се вадят картофи за храна и картофи за семена.

Технологии за фураж

Тенденцията към по-висока производителност и размери на машините продължава особено при комбайните за фураж. Инсталираната мощност на машината трябва да бъде реализирана възможно най-ефективно. Особено при прибирането на тревата адаптираното управление на работата изглежда целесъобразно. То може не само да облекчи водача, но в същото време да спести гориво и по този начин да защити околната среда.

С оглед на постоянно увеличаващия се обем на трафик – особено в селските райони – безопасността по пътищата е много важна. Това е особено вярно по отношение на защитните устройства, които са предписани за шофиране по пътя и “активирани” или “дезактивирани” доколкото е възможно чрез натискане на бутон на шофьорската седалка.

Дигитални системи

Тенденциите в използването на цифрови системи и IT продължават да бъдат очевидни в селското стопанство и в горния и низходящия сектор. На Agritechnica 2019 ще бъдат изложени и предложени над 70 нови и усъвършенствани процеси и системи в областта на дигиталните системи. Новосъздадените платформи за данни позволяват датчиците и информацията да бъдат свързани помежду си, като по този начин автоматично създават инструкции и документация.

Други интересни разработки включват интелигентни, неинвазивни наземни сензори, автоматизирани метеорологични станции с мултисензорни подходи и препоръки за защита на културите, както и дистанционно откриване чрез сателитни системи. Обхватът на новостите за облекчаване на шофьора започва с използването на холографски елементи в кабината на водача и стига до свободно конфигуриращи се многотерминални системи. Автоматиката за трансфер с изкуствен интелект, както и базирани на радари системи за предупреждение. Тези технологии също служат за облекчаване на водача и намаляване на честотата на авариите.

Споделете.

Коментирайте

Close