Вкуси България със SlowTours.bg

7 ноември, Международeн ден на Мерлото – защо да пием вино от този сорт?

0

7 ноември е Международният ден на мерлото. Не че любителите на Мерло се нуждаят от специална причина, за да отворят бутилно вино, но тъй като отбелязваме важна дата, нека разгледаме всички любопитни неща, които витаят около сорта.

“Виното от мерло е пищно, чувствено, при това се пие леко. А най-приятното от всичко е, че да се отглежда този сорт и да се прави от него вино също е много леко” казва Оз Кларк, един от световно признатите винени експерти и дегустатори. Мерло (Merlot) е винен сорт грозде с произход Франция и вторият най-разпространен винен сорт грозде след Каберне Совиньон.

В България това е най-разпространеният сорт грозде – насажденията със сорт Мерло са повече от 10 500 хектара. В света лозята с Мерло са над 265 000 хектара, от които 110 000 във Франция. Големи масиви с Мерло има в Италия, Съединените щати и Чили. Отглежда се в Австралия, Аржентина, Америка, Швейцария и много други страни. През последните 20 г. са проведени серия генетични изследвания, за да се установи какъв е произходът на сорта Мерло. Оказва се, че началото е дадено от Каберне Фран и изключително редкият винен сорт Мадлен Ноар де Шарент (Magdeleine Noire des Charentes).

Мерло

Отглеждането на сорта Мерло  не е трудно

Мерлото, подобно и на сорта Каберне Совиньон, идва от Бордо, Югозападна Франция. То вирее най-добре в глинестите и варовикови почви на Померол, Сейнт Емилион и Лаланд де Померол. Там започват да го използват първоначално в купажи, за да смекчат плътното и тъмно каберне. После в Бордо, на десния бряг на Гарона, започват да правят от него меки, пикантни вина. В Европа и Новия свят Мерлото се разпространява със скоростта на звука, а малко след това вино от този сорт започва да се прави от двете страни на океана.

Но докато Мерло е доминиращото грозде на десния бряг на Гарона, то в Медок се използва за купажи, заради уникалната му способност да укротява силните танини и структура на Каберне Совиньон, отглеждано на левия бряг. “Мерло е дружелюбен и деликатен сорт, който при правилните тероари и прибран в своя пик, дава вина, характеризиращи се със сладострастие, щедрост и отличителност”, казва Кристиан Муе. Винарят Ксавие Париенте добавя, че “за великото Мерло са нужни 4 важни елемента: адаптиран тероар, адаптиран тероар, страхотен тероар ​​и накрая малко мъжка или дамска ръка”.

Уханията на Мерлото са богати – сортът предлага аромати на шоколад, сливи, черни череши, боровинки, малини и къпини, както и конфитюр, което зависи от нивата на зрялост. Но независимо от характера на виното от Мерло, защо не вземете една бутилка в края на работния ден и не отпразнувате Международния ден на Мерлото 7 ноември? Аз знам, че ще го направя!

Споделете.

Коментирайте

Close