Свободните средства по европрограмите може да идат при фермерите

0

Недоговорените средства по европейските програми за подкрепа на земеделието могат да се насочат към уязвими производители в тежката икономическа ситуация, създадена от пандемията от коронавирус. Това предложи на Европейската комисия аграрният министър Десислава Танева по време на заседание на Съвета на министрите на земеделието на ЕК.

Идеята е свободните средства да се прехвърлят в общ фонд, който да се управлява като механизъм на извънредна държавна помощ. “Това ще бъде един пакет за борба срещу последиците от пандемията. По този начин всяка държава членка бързо и ефективно да има възможност да разписва мерки в рамките на този бюджет”, посочи министър Танева. Така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите производители от секторите мляко, плодове и зеленчуци, рибарство и аквакултури. Помощта ще им позволи да компенсират направените извънредни разходи във връзка с COVID -19, както и за съхранение на продукцията.

“В България ресторантьорството и туризма имат основно значение за разпространението на продукцията на посочените уязвими производители”, коментира министър Танева. Българският министър приветства насоките на Европейската комисия за “зелени коридори”. Тя подчерта, че от интерес на фермерите е с предимство по тези коридори за транспорт да бъдат както медицинските стоки, така и храните и превозът на животни.

По време на заседанието бе обсъдено и прилагането на Преходната национална помощ. Министър Десислава Танева заяви, че на фона на пандемичната обстановка, в която се намира цяла Европа, страната ни предлага Преходната национална помощ да бъде приложена чрез адаптивни инструменти към настоящата ситуация, като останат ограниченията единствено в секторен план.

Споделете.

Коментирайте

Close