Вкуси България със SlowTours.bg

Ферми за водорасли произвеждат биогориво

0

Произвеждат биогориво във ферми за водорасли

Ферми за водорасли произвеждат дизелово биогориво. Суровината поглъща голямо количество въглероден диоксид и други вредни газове, като  отделя мазнина, от която може да се извлече биодизел за леки и тежкотоварни автомобили, за влакове и самолети. Водораслите нарастват 40 пъти по-бързо от другите растения, освен това, за разлика от царевицата, използвана за производството на етанол, фермите с водорасли не изискват толкова прясна вода. Те заемат и много по-малка площ. Друго предимство е, че могат да се отглеждат на различни места.

Водораслите дават до 100 пъти повече енергия от декар

Доставят от 10 до 100 пъти повече енергия от декар, в сравнение със сегашните енергийни култури, казва Рон Пейт, технически експерт в Sandia National Labs. . Американските военно-въздушни сили, частните авиокомпании, Федералната агенция по авиация и НАСА залагат много на идеята за производство на биогорива от водорасли.

Гиганти като Chevron, Honeywell и Boeing вече създават собствени ферми за водорасли, от които да произвеждат биогориво. Европейски компании също се обръщат към местните власти, за да подкрепят експериментите и проучванията на водораслите като източник на биогориво. Германската компания Е.он обяви ,че започва строителството на  първата си ферма за водорасли в Хамбург на стойност 3,2 млн. долара. Производител на биодизел от Португалия е вложил 5 млн. долара в такава ферма, разположена до електроцентрала.

Отглеждането и събирането на водорасли е скъпо и трудоемко начинание, казва откривателят на човешкия геном Дж. Крейг Вентър. Неговата компания експериментира с гени на водорасли, създадени са над дузина щамове за производство на екогориво.

И университетите експериментират с водорасли за биогориво

Подобни експерименти се провеждат и в някои американски университети. Например в станцията по земеделие в университета на Аризона отглежда водорасли в плитки басейни, за да се поддържат по-високи температури на водата. Това е пример как учебните заведения подпомагат превръщането на водораслите в търговски култури, казва изследователят Ренди Райън, заместник-директор на станцията по земеделие към университета. Подобни опити прави и Политехническия университет. “Университетите имат познания и опит в областта на биологията, хидравликата и инженеринга, така че могат да проучват новите технологии и да търсят финансиране,”, добавя Райън.

Условията на Аризона са идеални за растежа на водораслите, със средно 360 слънчеви дни всяка година, посочва Питър Уолър. Топлината съхранява производителността на водораслите.

Благодарение на фермите за водорасли се очаква биодизелът да поевтинее 10 пъти

За година Европа произвежда 5 милиарда литра растителни горива от рапица, соя и други енергини култури. Очакванията в САЩ са, че след няколко години само рафинерията на една компания ще произвежда към 400 млн. литра биодизел от водорасли, с което цената на горивото ще падне около 10 пъти.

Споделете.

Коментирайте

Close