Вкуси България със SlowTours.bg

Томас Джеферсън и железният ред във фермата му

0

Третият президент на САЩ Томас Джеферсън, автор на Декларацията за независимостта, освен политик, философ, архитект, археолог и основател на Университета във Вирджиния, е бил и запален земеделец. Занимавал се е с експериментално фермерство, като е прилагал научни техники за изследване на различните видове земеделски култури. Джеферсън е експериментирал с над 300 вида растения, сред които около 70 вида зеленчуци, а също круши, сливи, бадеми и кайсии.

Фермата на Томас Джеферсън „Монтичело“ е обхващала 2000 хектара плантации в Шарлотсвил, щата Вирджиния. Стопанството е произвеждало храна за семейството на американския политик, а той е живеел със семейството си в една от сградите.

Томас Джеферсън

Томас Джеферсън

Джеферсън се е грижел добре за имението си. Стараел се е всичко да бъде подредено и добре защитено. Оградите, заграждащи плантациите, били много здрави, а дъските им – толкова нагъсто разположени, че и заек не е можел да премине. Въпреки това фермата на Джеферсън претърпява огромни щети, вследствие на нахлуване от неприятели. Днес мястото е реновирано.

Зеленчуковите градини на Джеферсън били оградени с масивна каменна стена, а съвременниците му ги наричат „висящите градини“. Били са разделени на 24 равни по площ квадратни парцела, според времето на засаждане и вида на зеленчука.

Третият американски президент е обичал красотата и е създал живописен пейзаж в имението си. Пъстроцветни култури се преплитали една в друга, създавайки красива за окото гледка. Между растенията лъкатушели красиво декорирани изкуствени пътечки.

Мястото става може най-прочуто със своята „научна градина“, от която е идвала голяма част от храната на семейство Джеферсън. Там американецът е провеждал експериментите си, водил си е подробни записки за поведението на различните видове земеделски култури. По-късно Томас Джеферсън издава специална книга, в която подробно описва всичко, случващо се в градината. Идеята зад проучванията на Джеферсън била да селектира и да експериментира с много растения, за да може накрая да определи кои са най-хубави, годни, качествени и здрави и да остави за отглеждане само тях.

Днес фермата „Монтичело“ се управлява от фондация „Томас Джеферсън“ и е превърната в място за туризъм, посещения и дегустации на свежи плодове и зеленчуци от градините в имението на американския президент.

Споделете.

Коментирайте

Close