Ути Бъчваров ще готви миш-маш със 100 кг сирене на млечния събор в Луковит

0

Кулинарната звезда Ути Бъчваров ще сготви миш-маш със 100 килограма бяло саламурено сирене по време на Четвъртия национален събор “Млечният път на България” в Луковит. Негови организатори са Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.

“Ще вложим продукти от цяла България, имайки предвид, че на събора ще присъстват производители и малки мандри от всеки край на страната. Така ще сготвим сирена от цялата палитра на българските производители – от козе, биволско, овче и краве мляко”, разказа Ути Бъчваров.

“Ще добавим извара, превъзходно кисело мляко, настърган кашкавал, 1000 яйца, сочни и сладки есенни домати и, разбира се, истински български печен пипер. Ще добавим и уникалния Реселешки воден лук – един от емблематичните вкусове, запазили своя географски произход на кулинарната карта на страната ни”.
Национален събор млечният път на България
Съборът се открива на 6 септември от 11 часа на площад „Трети март“ в Луковит с програма на фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ и участието на местни изпълнители. За 13 часа е планирана дискусия „Млечният сектор – визия и проблеми“, а кулинарното шоу на Ути Бъчваров „Най-големият тиган гостува на Луковит“ ще започне в 16,30 часа.

Сутринта на 7 септември, събота, ще се проведе Четвъртият кулинарен конкурс „Млечният вкус“ за ястия с мляко и млечни продукти, съпътстван от изложба на блюдата. Програмата ще продължи с фолклорен спектакъл „На мегдана“ със специалното участие на гайдарска група от Смолян, а по обяд ще се проведе дегустация на традиционни сирена и вина. Съборът ще завърши в неделя, 8 септември.

В Третия национален събор “Млечният път на България” в Луковит участваха над 40 млекопреработватели и млекопроизводители, както и производители на закваски, хляб, вино, натурални лечебни продукти, машини за млечната промишленост. Сред участниците имаше и животновъди, които показаха различни породи крави, овце, кози, коне.

Споделете.

Коментирайте

Close