Насред епидемията от чума БАБХ се сети, че няма апаратура за изследване на проби

0

В разгара на епидемията от Африканска чума по свинете Българската агенция по безопасност на храните е получила прозрение, че се нуждае от апаратура за изследвания на проби за болестта. БАБХ е обявила обществена поръчка чрез пряко договаряне с фирма, която да осигури необходимите уреди. Стойността на поръчката е 540 000 лв. с ДДС, става ясно от сайта на агенцията.

В тази сума влиза покупката на два апарата за нуждите на изпитвателните регионални лаборатории в Стара Загора и Велико Търново – всеки с прогнозна стойност 70 000 лева, по два броя ламинарни боксове, вортекси, центрофуги, фризери и водни бани по 96 гнезда (всичко за 80 000 лв.), една автоматична дигитална дроплет система за 230 000 лв. без ДДС. Обществената поръчка е и за обучение на персонала за тази апаратура, което тепърва ще се провежда.

В описанието на поръчката е посочено, че фокусът за ограничаването на болестта е ранното откриване на заболяването чрез лабораторни изследвания, “поради което спешно трябва да бъдат доставени апарати и необходимите материали (…) Досега в Република България не е било констатирано това заболяване, поради което наличната апаратура е била осигурена само за превантивни изследвания и към момента се оказва, че същата изобщо не е достатъчна за поемането на всички постъпващи проби, предвид изключителното и неочаквано бързото разпространение на болестта в страната.”

Не е ясно как така чак сега БАБХ открива, че апаратурата е недостатъчна, след като първото огнище на Африканска чума по свинете у нас бе регистрирано преди година – на 31 август 2018 г. в провадийското с. Тутраканци. Преди това непрекъснато медиите информираха, че чумата е едва на няколко километра от границата на Румъния с България.

Сега в пика на болестта БАБХ тепърва търси апаратура и мотивира тъкмо с форсмажорните обстоятелства това, че няма да обяви обичаен конкурс по ЗОП, а ще възложи с пряко договаряне обществената поръчка. Поканени за участие са две софийски фирми – “АА Медикъл България” ООД и “Данс фарма” ЕООД.

“АА Медикъл България” ООД предлага продукти и апаратура за ин витро диагностика и научноизследователска дейност, търгува на едро с ветеринарномедицински продукти и медицински изделия, а “Данс фарма” ЕООД е доставчик на лабораторно оборудване, апаратура, консумативи и стъклария, реактиви и химикали, китове, тестове и реагенти за молекулярна биология и медицинска диагностика. На 12 август БАБХ е възложила на първата фирма да достави дроплет системата, а на втората – останалата апаратура. Така двете фирми ще си поделят над половин милион лева.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close